CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’da zirai don zararı olarak kayısı üreticileri her dönüm için 41 TL ödenmesine ilişkin, “Örtülü ödeneklerden milyonları harcayanların, itibardan tasarruf yapmayanların, üreticinin alın terinden tasarruf yapmasını kınıyorum.” dedi.

Nisan ayında meydana gelen zirai don nedeniyle Malatya’daki kayısı ağaçlarının yaklaşık yüzde 50’si hasar görmesinin ardından hükümetin hesaplara yatırdığı zarar desteği üreticileri ikinci hayal kırıklığına uğrattı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun genel seçimler öncesi 28 Mayıs’ta kentte düzenlenen kentte düzenlenen mitingde ‘dondan zarar gören kayısı üreticisinin zararının karşılanacağını’ belirtmişti. Başbakan Davutoğlu’nun sözü ile beklenti içine giren üreticiler hükümetin sadece 50 dönüme kadar her dönüm için 41 TL destek miktarı belirlemesiyle düş kırıklığı yaşadı.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2010 yılında her dönüm için 150 TL gönderildiğini anımsatarak, “2010 yılında Malatyalı üreticilerin zararlarının karşılanması için 90 milyon ödenek gönderilmişti. Şimdi aradan 5 yıl geçtikten sonra bu rakamın neredeyse çeyrek miktarı kadar ödenek gönderilmesi anlaşılır değil. AKP, Malatyalı üreticiyle dalga geçmeye devam ediyor.” dedi.

“HESAP BİLMEYEN ACİZ İKTİDAR”

Kayısının AK Parti Hükümeti döneminde pula döndüğünü söyleyen Ağbaba, “AKP’liler ‘para çok gönderildi, dönüm başına 250 lira hesaplandı ama zarar gören üretici sayısı çok olunca üreticilerin payına 41 lira düştü’ diye bir de açıklama yapmışlar. Kaç üreticinin zarar gördüğünü bilmeyen, bu zararın miktarını hesaplayamayan ve bu zararı karşılamaktan aciz bir iktidar olur mu? Pek çok üretici komik bulduğu 41 liralık desteği AKP’ye geri bağışlamak istiyor. Pek çok üreticinin de bankadaki destek parasını çekmeyeceğini söylüyor. Madem miting meydanlarında müjde veriyorsunuz, gelin destek miktarını artırın da müjdenizin bir anlamı olsun. Milyonlarca liralık örtülü ödeneği kullanırken tasarruf aklınıza gelmiyor da, Malatyalı üreticinin zararı karşılanırken mi tasarruf edeceksiniz?” diye konuştu.