Türk Büro Sen Adana Şube Başkanı Turhan Topalhan, hükümetin bütçe açıklarını vergileri artırarak kapatma yolunu seçtiğini belirterek, ‘uçan kuştan’ vergi alındığını söyledi.

Vergi Haftası nedeniyle bir mesaj yayımlayan Topalhan, Maliye Bakanlığının 2005 yılında yeni bir yapılanmaya girdiğini belirterek, bu yapılanmanın yenilikler getirmesinin aksine gerilemeye sebep olduğunu aktardı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Maliye Bakanlığı’ndan ayrıldıktan sonra yapılan yasa ve yönetmeliklerdeki değişikliklerin kurumun yapısında telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açtığına işaret eden Turhan Topalhan, bu durumun personelin motivasyonunu ciddi anlamda zedelediğini ifade etti.

Hükümetin bütçe açıklarını vergileri artırarak kapatma yolunu seçtiğini dile getiren Topalhan, "Bu nedenle de tabiri caizse 'uçan kuştan' vergi almaktadır. Kaynağından vergi toplamakta oldukça zorlanan siyasi iktidar, dolaylı vergileri daha çok artırarak, başta memur ve işçiler olmak üzere, emeğiyle üretenlerden peşin vergi alarak cezalandırmaktadır. Sık sık çıkartılan vergi affı yasaları ve her geçen gün sayıları artırılarak çeşitlendirilen vergi kalemleri, ülkemizde büyük bir vergi adaletsizliğinin yaşandığının göstergesidir." diye konuştu. Büyük adaletsizlik olan dolaylı vergilerin, vergi gelirleri içindeki oranının her geçen yıl artığını vurgulayan Topalhan, sözlerine şöyle devam etti: "Artış rekoru da bu hükümete nasip olmuştur. Dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki oranı 1980 yılında yüzde 37 iken, 2013 yılında yüzde 69’a çıkmıştır. Ülkemizdeki dolaylı vergilerin, genel vergiler içindeki oranı rekor seviyeye ulaştığı 2013 yılında, AB ülkelerinde ise dolaylı vergilerin ortalaması sadece yüzde 27’dir. Dolaylı vergilerin, vergiler içindeki oranı yükseldikçe; vergi adaletsizliği de aynı oranda artmaktadır."

Bilgi birikimi ve her türlü donanıma sahip olan Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi çalışanlarının bütün olumsuz şartlara rağmen hizmet vermeye çalıştığını kaydeden Topalhan şunları söyledi: "Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nda personel yetersizliği dolayısı ile her bir çalışan iki kişilik iş yapmak zorundadır. Kurumda boş kadrolara atama yapılmadığı için çalışanların çalışma koşulları oldukça ağır hale gelmiştir. Mesai kavramı unutulmuş, yoğun çalışma temposundan dolayı sosyal yaşantısı olmayan çalışanların, kişisel ve ailevi sorunları gittikçe artmıştır. Kanunları uygulayan, verginin tahakkuk ve tahsilatını gerçekleştiren yani, devlet bütçesinin her kademesinde katkı sağlayan, bu işin asıl yükünü çeken çalışanların sorunları çözüme kavuşmadığı gibi, gün geçtikçe sorunlar yumak halini almıştır. Çalışanlar mutsuz, motivasyonları yok denecek kadar azalmış ve çalışma barışı bozulmuştur. Hangi işin, hangi işe eşit olduğu belirlenmeden (iş tanımı yapılmadan) çıkarılan 666 sayılı KHK ile aynı işi yapanlar arasında önemli ölçüde ücret farklılıkları ortaya çıkmıştır. Maliye ve GİB çalışanlarının özel hizmet tazminatları artırılarak diğer kamu kurumlarıyla eşitlenmeli ve adaletsizlik giderilmelidir. Kurumda aynı işi yapanlar arasında ücret adaletsizliği ve fırsat eşitsizliği devam etmektedir."