Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, siyasilere acilen yeni hükümetin kurulması çağrısında bulundu. İhracat ve yatırımların yavaşladığı bir dönemde yeni hükümetin kurulmamasının ekonomide endişeye yol açtığına dikkat çeken Yorgancılar, “Etrafımızın adeta ateş çemberine dönüştüğü, ekonominin yavaşladığı, risklerin arttığı bu kaotik ortamda acilen ve güçlü bir ‘ulusal uzlaşma hükümeti’ kurulmalıdır.” dedi. Yorgancılar, mevcut şartların erken seçimi değil, siyaset üstü bir anlayış ve yaklaşımla kurulacak bir koalisyonu zorunlu kıldığının altını çizdi.

EBSO Başkanı Yorgancılar, Mayıs ayı sanayi üretim verilerini değerlendirdi. Sanayi üretiminin bu yılın Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre sadece binde 5 arttığını, Nisan ayına göre takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış üretimin yüzde 2 gerilediğini kaydeden Yorgancılar, “Ayrıca yılın ilk beş ayında hem toplam sanayi hem de imalat sektöründe üretim oldukça istikrarsız bir gelişme gösterdi. İçerdeki siyasi belirsizlikler, önemli ticari partnerlerimiz Irak, Suriye ve Kuzey Afrika ülkelerindeki kaotik ortam, Yunanistan ve AB pazarındaki yavaşlık, Euro'nun dolar karşısındaki değer kaybı gibi faktörler sanayi üretiminin daha çok iç talep tarafından şekillenmesine neden oluyor. Nitekim Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre üretim dayanıklı tüketim malları yüzde 3,4, dayanıksız tüketim malları yüzde 3,5 oranında artmıştır. Bununla birlikte aynı dönemde ara malları üretimi yüzde 2,5, yatırım malları üretimi yüzde 1,9 oranında gerilemiştir. Yine aynı dönemde imalat sanayi ihracatı yüzde 19 gibi oldukça yüksek oranda azalmıştır. Bu veriler sanayide Mayıs ayında gerçekleşen binde 5'lik büyümenin iç tüketim sayesinde mümkün olabildiği ortaya koyuyor. Bu da sürdürülebilirlik sorununu akla getiriyor." diye konuştu.

‘TÜRK EKONOMİSİ, YATIRIM VE İHRACAT MOTORLARI STOP ETMİŞ GEMİYE BENZİYOR’

Yunanistan başta olmak üzere Euro bölgesinde adeta ekonomik ve siyasi bir yangın olduğunu ifade eden Yorgancılar, güney komşularımızda ise tanımının yapılmasında bile zorlanılan savaşlar yaşandığına dikkat çekti. Rusya'da yaşanan devalüasyon ve İŞİD tehdidi nedeniyle turizm sektörünün zor günler geçirdiğini vurgulayan Yorgancılar, yeni hükümet kurma çalışmalarına da değindi. Siyasilere yeni hükümeti biran önce kurmaları çağrısında bulunan Yorgancılar, şöyle devam etti: “Bunlara ilave olarak da ekonominin lokomotif sektörü sanayi bir ileri, bir geri yaparak adeta yerinde sayıyor. Türkiye ekonomisi; ihracat, yatırım motorları stop etmiş, sadece tüketim motorları ile yol almaya çalışan bir gemiye benziyor. Böyle bir ortamda yeni hükümetin kurulamaması nedeniyle kaptan köşkünün yani ekonomi yönetiminin de belirlenmemiş olması endişe yaratıyor. Bu nedenle sanayiciler olarak halkın sandığa yansıttığı iradesinden çıkan mesajı tüm siyasi partilerin iyi analiz etmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

‘UZLAŞMA SAĞLANAMAZSA EKONOMİDE BÜYÜK BİR TSUNAMİYE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ’

Halkın demokrasinin gereği olan diyalog, uzlaşma ve işbirliğini talep ettiğini hatırlatan Yorgancılar, “Dünya ekonomisinin de, dünya siyasetinin de zorlu koşullardan geçtiği, etrafımızın adeta ateş çemberine dönüştüğü, ekonominin yavaşladığı, risklerin arttığı bu kaotik ortamda acilen ve güçlü bir ‘ulusal uzlaşma hükümeti’ kurulmalıdır. Zira bulunduğumuz koşullar ve ihtiyaçlar erken seçimi değil siyaset üstü bir anlayış ve yaklaşımla kurulacak bir koalisyonu zorunlu kılmaktadır. Halkımızın uzlaşma için gerekli fedakarlığı gösteren siyasi partileri takdir edeceğini düşünüyoruz. Siyasi partilerimiz ve liderlerinin bu gerçeği gördüklerini umuyoruz. Böylesi bir anlayış ve uzlaşma sağlanamazsa başta siyasi partiler olmak üzere tüm halkımız yeni ve büyük bir ekonomik tsunamiye hazır olması gerekmektedir." şeklinde konuştu.