Döviz kurlarındaki dalgalanmaya ilişkin Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, kurun 3,61'e yükselmesinin dalgalanmanın bir parçası olduğunu ifade etti.

Döviz kurlarındaki dalgalanmaya ilişkin konuşan Canikli, "Şu anki durum normaldir zaten, sabit kur rejimi yok ki dünyada, dalgalı kur politikası uygulanıyor. İstikrar, kurların sabit olması değildir sadece, dalga boyunun daha makul seviyelerde olması demektir. Son derece dar bir bantta dalgalanıyor, bu orada bir sakinliğin hakim olduğunu, sükunetin sağlandığını çok net bir şekilde gösteriyor. Dolayısıyla 3,56'dan 3,61'e çıkması hiçbir olumsuzluk ifade etmez, doğal dalgalanmalardır. Şu anda son derece istikrar kazanmış bir para ve döviz piyasasından bahsedebiliriz” dedi.

Bu yıl kamu ürünlerine zam yapılmayacağının da altını çizen Canikli, enflasyonun yukarı yönlü hareket etmesine neden olan faktörlerin de tamamen ortadan kalktığını söyledi.

Canikli, "Kur artışının geçişkenliği etkisi azalarak devam ediyor. Bu sene kurdan dolayı enflasyon üzerinde ilave bir baskı olmayacak. Kamu ürünlerine ya da vergilerine zammın enflasyona yansıması gibi bir durum da 2017 yılı içinde oluşmayacak. Artık enflasyonun aşağı yönlü gidişini hep birlikte önümüzdeki aydan itibaren görmeye başlayacağız. Enflasyondaki düşüşe bağlı olarak faiz rakamlarının da yönü aşağı yönlü olacak" diye konuştu.