İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) hem geçmiş hem gelecek olduğunu söyledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Kocaoğlu, 84. İEF'nin açılışı dolayısıyla bir basın toplantısı düzenledi. Toplantı bitiminde ise Malta ile işbirliği anlaşması imzalandı, fuar aile fotoğrafı çektirildi.

İEF’ye misafir olan yabancı heyetlerin de katıldığı toplantıda konuşan Başkan Kocaoğlu, İEF’nin Mustafa Kemal Atatürk'ün, “Bu şehirde fuarlar yapın, sergiler açın.” direktifiyle başladığını hatırlattı. Kocaoğlu, “İzmir Enternasyonal Fuarı ekonomiye, sanayiye, teknolojiye çok güç katmıştır ama bunun yanında barışa, demokrasiye ve insan haklarına da büyük katkı sağlamıştır. İEF sadece fuarcılık organizasyonu değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel bir etkinliktir.” diye konuştu. 84 yaşındaki İEF’yi dijital devrim ve küreselleşmeyle değişen fuarcılık yapısına adapte etmek ve yeni misyonlar yükleyerek geleceğe taşımak için çalıştıklarını belirterek, 2016 yılından itibaren uluslararası düzeyde tasarım yarışması ve uluslararası bir gençlik festivali düzenleyeceklerini bildirdi. Kocaoğlu, bu yılki fuarın onur konuğu ili Eskişehir’in İzmir için çok özel hazırlıklar yaptığını söyleyerek, “Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, bu fuara çok önem verdi, çok hazırlandı ancak sağlık sorunları nedeniyle açılışta aramızda olamayacak. Kendisine acil şifalar diliyorum.” dedi.

‘İEF BU COĞRAFYANIN EXPO'SUDUR’

Bakan Zeybekci ise İEF'yi, Akdeniz ve Avrupa coğrafyasının EXPO’su olarak nitelendirdi. Ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan İEF'yi 84. kez açmanın mutluğunu yaşadıklarını belirterek, “İEF, her yönüyle Türkiye kokan bir fuardır. Türkiye’nin özetinin ve önemli özelliklerinin toplandığı bir fuardır. İEF, 84 yıldan beri uluslararası bir fuar olması nedeniyle aslında Akdeniz’in, Avrupa’nın, bu coğrafyanın kendi içinde bir EXPO’sudur. İnşallah bu özelliğini daha fazla öne çıkarabilir, uluslararası platformda daha fazla tanıtabilir ve katılımı arttırabiliriz. Ekonomi Bakanlığı olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. 84 yıldan beri süren İEF, dünyanın sayılı yerel fuarlarındandır.” şeklinde konuştu.

Basın toplantısının ardından Bakan Zeybekçi ile Malta Ekonomi, Yatırımlar ve Küçük İşletmeler Bakanı Christian Cordana, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari koordinasyonu güçlendirecek JETCO anlaşmasına imza attı. İmza törenini ardından da toplantıya katılan yabancı delegasyonla birlikte aile fotoğrafı çektirildi.