84. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) kapsamında gelen ülkelerin bakanları ve üst düzey yöneticilerinden oluşan heyetler, Ege İhracatçı Birlikleri'ni (EİB) ziyaret etti. Fuarın ilk günü Bosna-Hersek, Namibya ve Sudan heyetleriyle yapılan görüşmelerden sonra Egeli ihracatçılar Zimbabve, Kosta Rika, Endonezya, Gana, Gambiya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri ve Seyşeller heyetleriyle biraraya geldi.

ZİMBABVE, PAKETLİ ZEYTİNYAĞI VE ERKEK GİYİMİ ALMAK İSTİYOR

Zimbabve Sanayi ve Ticaret Bakanı Chiratidzo Mabuwa, Türkiye'den ve özellikle Ege Bölgesi'nden, paketli zeytinyağı ve erkek hazır giyimi ithal etmek istediklerini söyledi. Erkek takım elbise gibi şık kıyafetlerin tedarikinde sıkıntı yaşadıklarını belirten Mabuwa, “Ülkemizdeki kumaşlar daha az kaliteli olduğu için şık bir takım elbise veya kumaşı şık bir elbise bulamıyoruz ve dışarıdan alıyoruz. Ülkenizden de hazır giyim, tekstil ve zeytinyağı ithal etmek isteriz. Ege Bölgesi'nin zeytinyağının tadını da çok beğendik." dedi.

Zimbabve heyetini ağırlayan EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise ülkeler arasındaki ticareti geliştirmenin en iyi yolunun, işadamlarını biraraya getirerek görüşmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Ünlütürk, “Zimbabve'den, sektörlerimize ilgi duyan işadamlarımızı bir heyetle burada ağırlamak isteriz." dedi.

‘KOSTA RİKA'YA TİCARET OFİSİ AÇILACAK’

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko da Kosta Rika Dış Ticaret Bakanı Alexander Mora ile biraraya geldi. Galiko, görüşmede, "Kosta Rika'nın coğrafi konumu, Türkiye için çok önemli. Ülkenize ticari ziyaretler gerçekleştirmek isteriz, sektörler bazında tanımak isteriz." dedi. Ülkesi hakkında bilgi veren Mora ise şunları kaydetti: “Çoğu ülkeyle yoğun bir ithalat ihracat trafiğimiz var. Karayip tarafındaki limanımızla Pasifik Okyanusu tarafında büyük bir limanımız var, buralardan yoğun olarak ithalat ve ihracat yapılıyor. Amerika, Meksika pazarına girmek için ülkemiz çok önemli bir pozisyona sahip. Kosta Rika olarak Amerika kıtasındaki her ülkeyle serbest ticaret anlaşmamız var. Bunun dışında Çin ve Singapur'la da ticaret anlaşmalarımız mevcut. İstanbul'da fahri konsolosunuzla görüştüm ve yakın zamanda Kosta Rika'ya bir ticaret ofisi açılacağından bahsetti. Bu ofisle beraber Türkiye'yle olan ticari ve yatırım olanaklarımızı arttırabileceğimizi düşünüyoruz."

Gambiya Finans ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Abdou Kolley'i ağırlayan EİB Genel Sekreteri İ.Cumhur İşbırakmaz ise karşılıklı ticaretin gelişmesi için iletişimde kalacaklarını, uygun bir platform sağlanması halinde orta ölçekli bir heyetle ticari ziyaret yapabileceklerini kaydetti.

‘ORGANİK ÜRÜNLERE İLGİMİZ VAR, BU ALANDA İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ’

Misafir heyetlerden Gana Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Gideon Quarcoo, EİB’deki ziyaretinde, "Biliyoruz ki Türkiye, tekstil ve gıda ihracatında oldukça başarılı. Bizim organik ürünlere karşı ilgimiz var. Umarım birlikte güzel işbirliği olanakları sağlarız. Sanayi ve tarım ürünlerinin yanısıra sağlık turizmine yönelik işbirlikleri planlayabiliriz." diyerek beklentilerini aktardı.

İzmir ziyaretinde, katma değeri oldukça yüksek sektörler olduğunu gördüklerini kaydeden Endonezya İhracatı Geliştirme Kuruluşu Müdürü Dody Edward da, "Türklerin, Endonezya'daki ticari olanakları ve potansiyeli de tanımalarını istiyoruz. Geçen aylarda DEİK ile yaptığımız bir organizasyonla bir Türk heyeti ülkemizde ağırladık. Sizlerle de bu gibi karşılıklı ticari ziyaretler yapmayı umuyoruz." şeklinde konuştu.

‘PAMUĞU İŞLEYEMİYORUZ, TÜRK YATIRIMCILARDAN BU ALANDA DESTEK İSTİYORUZ’

Fildişi Sahili Ticaret Bakanlığı İhracat Teşvik Müdürü M.Gomun, tekstil sektöründe yıllık 400 bin ton pamuk üretimleri olduğunu fakat bunu işleyecek yeterli tesisleri bulunmadığını belirterek, Türk yatırımcıların tekstil alanında ülkelerinde üretim tesisleri açabileceklerini belirtti. Ayrıca ülkelerinin Batı Afrika ve Amerika'ya ihracat için bir lojistik merkez niteliğinde olduğunu vurguladı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Genel Sekreteri Eugenie Salebongo Basoy ve Seyşeller Yatırım, Girişimcilik, İnovasyon Bakanlığı Genel Sekreteri Marise Berlois de karşılıklı yatırım imkanlarını geliştirmek, uluslararası organizasyonlarla ilgili iletişimde kalmak istediklerini bildirdi.