2001’de iflas bildiren İhlâs Finans’ın mudilerinden Fatma Şirin Kaya, alacağını alamadığından dert yandı; olayda siyasi hükümetin ihmali bulunduğunu dile getirdi.

İhlâs Finans Mağdurları Derneği Başkanı Hadi Sakioğlu da hükümetin mudilere kulak vermediğinden yakındı. Sakioğlu, “Bu sorunu bitirecek olan iki maddeli bir torba kanun. Kanun TBMM’ye 15 günde gönderilir ve sorun halledilir ama şu an halledilemiyor.” dedi.


İhlâs Finans, 75 bin mudiye 450 milyon dolar borcunu 14 senedir ödemiyor. Kuruma 2000 Ekim ayında yatırdığı parayı geri alamayan Fatma Şirin Kaya, konu ile ilgili Cihan’a verdiği demeçte mağdur olduğundan, siyasilere sesini duyuramadığından şikâyet etti. Kaya, mağduriyetini şöyle anlattı:

“Oraya ev almak için ayırdığım büyük bir meblağı yatırdım. O paraya o dönem İstanbul’da 2-3 ev alabilirdim. Lakin ben para yatırırken kurumdan pek çok yatırımcının para çektiğini öğrendim. O sırada ben vade bitimini beklemeden faaliyete tamama ereceğini anladığım için noterden sözleşme ile sözleşmemi feshettirdim. Buna rağmen paramı alamadım. Ardından İhlâs Finans’ın faaliyetlerine sona verildi, mudi paralarını kendi grup şirketlerine naklettikleri için. Bizim, kar-zarar katılma sözleşmelerimiz vardı. Turgut Özal döneminde yürürlüğe giren Finans Kurumları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname vardı, ona istinaden bu paraları yatırdık. Off shore veya diğerleri gibi değildi paramız. Çok ufak kar payı alacaktık. Bu sırada devlet tarafından mülga hale getirildi kararname, hukuk boşluğu doğdu. O kararname iptal edilmese belki 2 senede tasfiye bitecekti. Ama kararname iptal edildi ve İhlâs Finans, Türk Ticaret Kanunu’na tabi oldu. Çünkü şirket. Kanuna göre AŞ’nin tasfiyesinin ne kadar devam edeceği belli değil; 5-10 sene alır mı bilmem, bilemem. Böyle bir hüküm olmayınca İhlâs finans yöneticileri bundan yararlanıyor. Esasında 5 sene içinde tasfiyeyi bitirmeliler.”

Adalet Bakanlığı ve TBMM’ye konu ile ilgili başvuruda bulunduğundan söz eden Kaya, “Onlar da gerekeni yapmadı. İflas talepli dava açtım, tasfiye memurlarını mahkemeye verdim. Şu an heyet raporunu bekliyoruz. Ama dava iyi gidiyor. Tabii burada hükümetin büyük ihmali var. Onların ardında duruyor. Durmasa tasfiye çoktan bitmiş olurdu. 2005’te TMSF’ye devredilse idi, oradan ödenmeyecekti paralar. Ama hariçten ödenmeliydi. Bunlar kendilerinin 7 milyon dolar alacağı için bin 700 dava açıyorlar. Bizim alacağımız için kıllarını kıpırdatmıyorlar. “ ifadelerini kullandı.

İhlâs Finans Mağdurları Derneği Başkanı Hadi Sakioğlu da 450 milyon dolar alacaklarının 14 senedir ödettirilmediğini iddia etti ve “Çünkü siyasiler ile İhlâs Finans’ın derin muhabbeti var. Bu muhabbet nedeniyle bu para ödenmiyor.” dedi.

Sakioğlu, mudilerin zararlarını tazmin edemediğini vurguladı. Konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup gönderdiğini, Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli’ye mail attığını belirten Sakioğlu, şunları kaydetti:

Mektuptan da, mailden de pek umutlu değilim. Olayın kaynağında siyasiler var. Hâlbuki olayı bitirecek olan iki maddelik bir torba kanun. Bu TBMM’ye 15 günde gönderilir, sorun halledilir ama şu an halledilmiyor. Torba kanun önemli. Bir kere oraya İhlâs Finans’a el koyulması ile ilgili bir madde eklenebilir. Ayrıca tasfiye için TMSF, Adalet Bakanlığı, BDDK veya bizden bir arkadaşın devreye girebilir. Bunlar tasfiye yapabilir. Böyle bir durum daha sıhhatli olur, şaibelerden kurtulmaya olanak verir. “

Sakioğlu, alacağın tahsil edilememe nedenini ise şöyle açıkladı:

“Batık bankalardan alacaklı olanlar alacaklarını aldı. Çünkü onlar cam ve çerçeve kırdılar, duvarı indirdiler. Hiçbir şey dinlemediler. Herkes alacağını aldı. Ama İhlâs Finans’ta parası olan kimse cam çerçeve kırmadı. Bizden de bu bekleniyor herhalde.”