İhracatçılarda euro endişesi yaşanıyor. Euronun 2015 yılında dolar ve lira karşısında güç kaybedeceğine ilişkin öngörüler, ihracatının yüzde 45’ini euro bölgesine yapanlarda tedirginliğe yol açtı. İhracatçılar, 2015 yılında sözleşmelerini mümkün olan destinasyonlarda dolarla yapma çabası içine girdi. Ortak talepleri ise Merkez Bankası’nın faiz oranlarını kademeli olarak yüzde 2 indirmesi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2015 yılı için öngördüğü euro kuru için 2,90 lira, dolar için 2,35 lira ve 1,23 euro/dolar paritesi tahminleri, bütün ihracatçı birliklerine iletildi ancak ihracatçılar arasında, önümüzdeki dönemde söz konusu tahminlerin gerçekleşeceğine ilişkin ciddi kuşkular var. Türkiye’nin ihracatının yüzde 45’inin, Ege Bölgesi ihracatının ise yüzde 48’inin Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapıldığına dikkati çeken Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, ihracatçının hammadde tedarikinin büyük bölümünü dolarla yaptığını, ihracatta euro ile satışların daha fazla olduğunu, paritenin giderek dolar lehine geliştiği bir ortamın da ihracatın aleyhine olacağını söyledi. Döviz kurları ile ilgili geçen yıllarda en isabetli öngörülerde bulunan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, 2015 yılı için Avrupa ekonomisindeki sıkıntıdan dolayı euronun 2,75-2,80 bandında kalmasını beklediğini, doların ise 2,35-2,40 arasında tutunacağını, euro/dolar paritesinin 1,15-1,20 aralığında kalacağını kaydetti.

‘ENFLASYON YÜZDE 4'E KADAR DÜŞEBİLİR’

Petrol fiyatlarındaki gerileme sebebiyle Türkiye’nin 2015 yılında dış ticaret açığının 30 milyar dolar civarında azalacağına dikkat çeken Galiko, “Dış ticaret açığının azalacak olması, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz kurlarını istediği seviyede tutma ve enflasyon hedeflerini yakalama, hattâ hedeflerin altında gerçekleşmesini sağlama konusunda elini güçlendiriyor. Petrol fiyatları, döviz kurlarının yerinde kalmasını sağlayacak. Enflasyon ise yüzde 4’e kadar gerileyebilir.” şeklinde konuştu.

HAZIR GİYİMCİLER EURO KURUNU 3 LİRA İSTİYOR

İhracatının yüzde 80’ini euro ile yapan hazır giyim ihracatçıları, 2015 yılı için euronun ortalama 3 lira seviyesinde olmasının, dünya piyasalarında sektörlerinin rekabetçiliğinin devamı açısından gerekli olduğu görüşünde. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, 2015 yılı için euronun 3 lira, euro/Dolar paritesinin ise 1,23 düzeylerinde olması gerektiğini kaydetti. Kızılgüneşler, “Türkiye’nin hazır giyim ihracatının yüzde 80’i, euro ile AB pazarına gerçekleştiriliyor. O nedenle 3 liranın altındaki euro kuru, hazır giyim sektörünü zorlar. Ayrıca faiz indirimi için çok uygun bir dönem olduğuna inanıyorum ve Merkez Bankası’ndan faiz indirimi bekliyorum.” dedi.

YAŞ MEYVE SEBZE SEKTÖRÜ 2015 YILINDAN UMUTLU

Zorlu kış mevsimi ve petrol fiyatlarındaki sert düşüş, yaş meyve sebze sektörünü 2015 yılı için umutlandırıyor. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, “Gölet ve barajlardaki doluluk, maksimum seviyeye yükseldi. Yer altı sularının seviyesinde artış bekleniyor. Bundan dolayı bu yıl sulama sorunu yaşanmayacak. Petrol fiyatlarındaki gerileme de hammadde teminini en az yüzde 5 ucuzlatacak. Yaş meyve sebze ürün rekolteleri de önümüzdeki dönemde herhangi bir olumsuzluk yaşanmazsa yüksek gerçekleşecek. 2,40-2,50 aralığında bir dolar kuru, 2,90-3,00 TL aralığında euro kuru gerçekleştiği takdirde 2015 yılı, sektörümüz ihracatı açısından başarılı olacaktır. 2015 yılında dolar kurundan daha umutluyuz. İhracatçılarımızı, dolar bölgesine ihracat yapmaları konusunda yönlendiriyoruz.” şeklinde konuştu.

‘RUSYA PAZARINDA İHRACATÇIMIZ ZORLANACAK’

Petrol fiyatlarındaki düşüş sebebiyle Rusya Federasyonu’nun 2017 yılına kadar zorlu bir sürece gireceğine işaret eden Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu ise rublenin dolar ve diğer para birimleri karşısında büyük değer kaybı yaşadığını söyledi. Türk ihracatçılarının Rusya'ya ihracattaki kayıplarının artması ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayan Tarakçıoğlu, 2015 yılı kur tahminlerini ise dolar için 2,40-2,75 lira, pariteyi ise 1,15-1,20 olarak açıkladı.