Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, faiz indirimini olumlu karşıladıklarını ancak yeterli bulmadıklarını bildirdi. Büyükekşi, “Merkez Bankası’ndan daha kararlı hamleler bekliyoruz.” dedi.

Büyükekşi, faiz koridorunda üst bantta 50, alt bantta 25 baz puan indirimi şöyle yorumladı:

“Merkez Bankası’nın enflasyon öngörülerine bağlı olarak temkinli ve kademeli faiz indirimine devam ettiğini görüyoruz. Zira Türkiye’de üreten, ihraç eden tüm kesimlerin beklentileri de şu anda içinden geçtiğimiz sıkıntılı dönemin getirdiği koşulların etkisiyle bu yönde. Merkez Bankası, son toplantısında borç verme faizini 25 baz puan indirerek yüzde 7,75’ten yüzde 7,50 seviyesine çekti. Faiz koridorunun üst bandını yüzde 11,25’ten yüzde 10,75’e, alt bandını ise yüzde 7,50’den yüzde 7,25’e indirdi. Üst bantta 50, alt bantta 25 baz puan indirim yaparak bize göre oldukça temkinli bir adım attı. Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yapmasını makul görüyoruz ve ileride faiz indirimlerini işaret etmesi bakımından olumlu buluyoruz. Fakat bu seviyelerin hala reel ekonomiyi, ihracatçı ve sanayiciyi yatırıma yönlendirmekten oldukça uzak seviyeler olduğu kanaatindeyiz. Dolayısıyla dışarıda sıkıntılarla karşılaştığı bu dönemde ihracatçıların daha güçlü teşvik edilmesini bekliyoruz. Reel ekonominin ivmesi adına daha somut ve kararlı adımlara ihtiyaç duyuyoruz.

Faiz koridorunun üst bandının inmesi, piyasa faizlerinin daha aşağı gitmesine imkan tanıyacak. Buna bağlı olarak reel kesimin fonlama maliyetlerinde bir miktar iyileşmeyi mümkün kılacak. Ancak enflasyonda gerilemelerin istatistiksel olarak realize olmasını beklemeden, gerilemesine yönelik detaylı öngörüleri baz alarak Merkez Bankası’nın minimum 1 puan daha faiz indirimine devam etmesini bekliyoruz. Merkez Bankası’nın en kısa süre içerisinde kademeli indirimlere devam ederek politika faizini yüzde 6-7 arası bir seviyeye getirmesini bekliyoruz.

Bilhassa 2014 sonundan itibaren süregelen kurlardaki oynaklık ve paritede ani iniş ihracatçılarımız adına büyük sıkıntılara sebep oldu. İşte bu nedenle Merkez Bankası’nın bu sıkı duruşunun kurların daha öngörülebilir olmasını olanaklı kılacağı kanaatindeyiz.”