7 Haziran seçimlerinin üzerinden iki aya yakın süre geçmesine rağmen halâ hükümet kurulaması en çok ekonomi çevrelerini tedirgin ediyor. Ekonomi çevreleri bir an önce koalisyon hükümeti kurulması taleplerini sürekli yeniliyor. Son olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, seçim istemediklerini açıkladı. Türkiye'de bir an önce bir koalisyon hükümeti kurulmasını isteyen Büyükekşi, "Gönül, bir koalisyonun kurulup bir an önce hayatın normal akışına dönmesini istiyor. Biz de ihracatçılar olarak bunu istiyoruz. Bizim birinci tercihimiz bir an önce dengeli ve Türkiye’ye katkı sağlayacak hükümetin kurulması. Seçim olursa 2015 yılını kaybederiz." değerlendirmesinde bulundu.

TİM, aylık konsey toplantısını Antalya'da yaptı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. İhracatçılar olarak erken seçim istemediklerini, bir an önce hükümet kurulmasından yana olduklarını dile getiren Büyükekşi, “Gönül bir koalisyonun kurulup bir an önce hayatın normal akışına dönmesini istiyor. Biz de ihracatçılar olarak bunu istiyoruz ama buralardan bir çözüm çıkmazsa yapacak bir şey yok. Türkiye’nin kanunları var, Anayasa'nın getirdiği hükümler işler. Bizim birinci tercihimiz bir an önce dengeli ve Türkiye’ye katkı sağlayacak hükümetin kurulması.” diye konuştu.

Erken seçim olursa 2015'in Türkiye açısından kayıp yıl olacağının altını çizen TİM Başkanı, bu durumda 2023 hedeflerinin etkileneceğini söyledi. Büyükekşi, endişelerini şöyle dile getirdi: “Seçim olursa 2015 yılını kaybederiz. Bütün hedef bundan sonra 2016 yılı olur. Halbuki biz geçen sene bu zamanlar, ‘2015 yılında yapılacak seçimden sonra 4 yıl seçimsiz bir dönem yaşayacağız. Türkiye için çok önemli 2023 hedeflerine ulaşacağız. Bu 4 yılı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor’ diyorduk. Bir yılını kaybetmiş olacağız.”

Türkiye'nin ardı ardına yaşadığı patlama ve saldırılara dikkat çekerek, bir an önce hükümet kurulmasının Türkiye'nin faydasına olacağını vurgulayan Büyükekşi şöyle dedi: “Türkiye’nin birlik beraberlik içinde hareket etmesini ve bu konuda bundan sonra özellikle Türkiye’ye katkı sağlayacak, Türkiye’nin yeniden ekonomiye dönmesini sağlayacak hükümetin biran önce kurulmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.”

İHRACATÇI PARİTE ZARARINI REVİZE ETTİ, KAYIP 15 MİLYAR DOLAR HESAPLANDI

İhracattaki kaybın yüzde 8 düzeyinde olduğunu, ancak Euro-dolar paritesinin ihracatçıları zor durumda bıraktığını kaydeden Mehmet Büyükeşki, şu değerlendirmeyi yaptı: “Har ay pariteden 1,2-1,3 milyar dolarlık bir kaybımız var. Eskiden X bir ürünü örneğin 100 Euro'ya sattığımızda elimize 135 dolar geçerken, şu anda aynı malı yine 100 Euro'ya satıyoruz ama elimize 110 dolar geçiyor. Pariteden kayıpta her ay ihracatımız yaklaşık 1,1-1,3 milyar dolar arası olumsuz etki yapıyor. Biz yılbaşından önce bu paritedeki kaybı hesaplarken 1 yılda 8,5 milyar dolar bir eksi olacağını hesaplamıştık. Paritenin daha yüksek olacağını varsayıyorduk ama şu anda parite 1,10’a oturdu. Bu kaybın yaklaşık 14-15 milyar dolar olacağını revize ediyoruz.” Büyükekşi, eylül ayından itibaren ihracatta toparlanma olmasını beklerlerken Türkiye ve dünyadaki son olayların bu beklentilerini nasıl etkileyeceğini ilerleyen günlerin göstereceğini dile getirdi.

GÜVEN VE İSTİKRAR BOZULDU, 1 YILDIR YATIRIMLAR DÜŞÜYOR

Dövizdeki iniş çıkışın büyük zarar verdiğini, Euro ile ihracat yapanların rekabet ve karlılıkta büyük sıkıntı yaşadığını kaydeden Büyükekşi, sözlerine şunları ekledi: “Türkiye’de istikrar ve güven çok önemli. Sadece döviz açısından değil faizin düşmesi açısından da istikrar ve güven ortamı çok önemlidir. İstikrar ve güven ortamı olursa geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yabancı sermaye daha fazla geliyor. Türkiye’deki müteşebbisler daha fazla yatırım yapıyor. 1 yıldır yatırımlarda büyük düşüş var. Sanayici ve müteşebbis yatırım yapmıyor. Bu da belirsizlikten, istikrar ve güven ortamındaki bozulmadan kaynaklanıyor.”