Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), 'Bursa Siyahı İncir’ini mercek altına aldı.

Her yıl incir ihracatını ele almak amacıyla UYMSİB öncülüğünde gerçekleştirilen değerlendirme panellerinin sonuncusu Uludağ İhracatçı Birlikleri’nde (UİB) yapıldı. Ayrıca UYMSİB, ‘2015 Sezonu ‘Bursa Siyahı İncir İhracatını Değerlendirme Paneli’ düzenledi. UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güney, incirin Bursa’nın en nadide tarımsal markalarından biri haline geldiğini ifade ederek, bu incirle Türkiye’nin genel meyve ihracatında dördüncü sıraya yerleştiğini söyledi.

UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güney panelde yaptığı konuşmada, 2014 yılında Bursa siyahı incirin 18 bin ton ile yaklaşık 43 milyon dolarlık ihracata ulaştığını belirterek, “Bursa siyahı incir, tüm incir çeşitleri arasında en nadide tür ve en önemli tarımsal markalardan biri haline geldi. 2014 yılında toplam 18 bin ton ile 43 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan bu incir, doğal olarak üretilmesi sebebiyle tüm pazarların ilgi odağı oldu.” dedi.

İHRACATIN BÜYÜK KISMI AB’YE

Bursa siyahı incirin son beş yıl içinde en fazla ihraç edildiği ülkeleri de açıklayan Güney, ihracatın ağırlıklı olarak Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gerçekleştirildiğini söyledi. Güney, şunları dile getirdi: “Son beş yıl içinde en fazla ihracat yaptığımız ülke 5 bin tonun üzerinde bir miktarla Almanya oldu. Bunu sırasıyla 3 bin ton ile Rusya, 2 bin ton ile İngiltere, 1.9 bin ton ile Fransa ve 1.4 bin ton ile Hollanda takip etmiştir.”

Türkiye’de ağustos, eylül ve ekim aylarını kapsayan üç aylık süreçte incir üretimi olduğunu anlatan Güney, Türkiye’nin üç ay süresince 275 bin ton üretim ile dünya sıralamasında lider olduğunu söyledi. Dünyada yaş meyve sebze sektöründe kıyasıya bir rekabetin yaşandığını anlatan Arif Güney, son yıllarda karşılaşılan 'Ethephon' ilacı ve kalıntılarının ihracatın önündeki en büyük engel olduğunu vurguladı.

ABDE’YE İHRACAT ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL İLAÇ KALINTILARI

Geçmiş dönem UYMSİB Başkanı ve Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu danışmanı Dr. Salih Çalı da, “Bursa siyahı incir ihracatı son beş yılda 27 milyon dolardan 43 milyon dolara geldi. Şu an 18 bin ton ihracatımız neden 21 bin ton olmasın.” bilgisini verdi.
Başkanlığı döneminde 7 proje üretildiğini anlatan Çalı, bu projelerden ikisinin tamamlandığını, geriye kalan beş projenin de devam ettiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ihraç için izin çalışmalarının sürdüğünü de dile getiren Dr. Çalı, ihraç izinlerinin alınabilmesinin önündeki en büyük engelin ise ilaç kullanımı olduğunu sözlerine ekledi.