İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından 14 Nisan 2015 tarihinde ilan edilen "Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma" ile "İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması" mali destek programlarına başvurular, 10 Temmuz saat 17.00 itibariyle sona erdi. Toplam 10 milyon TL bütçeye sahip Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında, kâr amacı güden kategorisinde işletmelerden 37 başvuru yapıldı. Kâr amacı gütmeyenlerden ise ikisi belediye, biri kamu kurumu, 23’ü sivil toplum kuruluşu, üçü üniversite, sekizi kooperatif ve biri üretici birliği tarafından olmak üzere toplamda 38 başvuru yapıldı.

İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması Mali Destek Programı kapsamında kâr amacı güden kategorisinde işletmelerden 16 başvuru yapıldı. Kâr amacı gütmeyen kategorisinde biri belediye, dördü kamu kurumu, biri sivil toplum kuruluşu, dördü kooperatif ve ikisi birlik tarafından olmak üzere toplam 12 başvuru yapıldı. Küçük ölçekli altyapı kategorisinde dördü belediye ve biri organize sanayi bölgesi tarafından olmak üzere toplam beş başvuru yapıldı.

Bundan sonraki süreçte değerlendirmenin ilk aşaması olan ön inceleme tamamlanacak. Müracaatlar üzerinden, başvuru rehberinde talep edilen belgelerin doğru ve eksiksiz sunulmuş olması ve başvuru sahibinin, ortaklarının ve proje konularının belirtilen kriterlere uygunluğu gibi hususlar yönünden yapılacak ön inceleme sonucunda başarılı bulunan projeler, teknik ve mali değerlendirme aşamasına alınacak. Başvuru rehberinde belirtilen değerlendirme usulleri ve kriterleri doğrultusunda projeler bağımsız değerlendiricilerce değerlendirilecek. Projelerin nihai değerlendirme sonuçlarının ekim ayında duyurulması planlanıyor.

İZKA Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban, Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Programı Mali Destek Programı kapsamında kazanan projelere aktarılacak kaynak sayesinde Çeşme, Güzelbahçe, Karaburun, Seferihisar ve Urla ilçelerini kapsayan yarımada bölgesinin, sahip olduğu potansiyeli harekete geçirileceği söyledi. Projelerin İzmir’in sürdürülebilir kalkınmasında itici bir güç oluşturulması amacına katkı sağlanacağını belirten Yılmazçoban, İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması Mali Destek Programı kapsamında başarılı projelere aktarılacak kaynak neticesinde ise İzmir’de ilçeler arası gelişmişlik farklarının azaltılarak sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

Yılmazçoban ayrıca İZKA’ya sunulacak projelerin gerek sayı olarak artması gerekse daha kaliteli olması için programların ilanından önce İzmir Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği halinde, hedef ilçelerde iki günlük uygulamalı proje yazma eğitimleri verildiğini, bunlara özel, kamu ve sivil toplum kesimlerinden 130 temsilcinin katıldığını söyledi.