Rusya’nın haftalık gazetelerinden Argumenti i Fakti’de yayınlanan araştırmaya göre Rusya’da yaşayan halkın yüzde 75’inin orta sınıfın altı ve fakir olduğu tespit edildi. Çok fakir, fakir, sade yaşayan, orta sınıf ve zenginlerden oluşan 5 katmanda orta sınıf ve zenginler sadece yüzde 25’lik kısmı oluşturuyor.

ÇOK FAKİR 16,1 MİLYON

Bu insanların aylık gelirleri ortalama 8324 ruble (166 dolar). Genelde çok ve küçük çocukları bulunan bu ailelerin düşük nitelikli hizmet işlerinde çalıştığı, aynı zamanda tarım işleriyle de ilgilendikleri belirtiliyor. En fazla 45 m2 eski ve artık yıkılması gereken evlerde yaşayan bu insanların büyük çoğunluğu toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Aralarında yerli ve hurda araç kullananların da olduğu bu kesim hiçbir zaman tatile gidemiyor.

FAKİR 60,9 MİLYON

Aylık gelirleri 20-30 bin ruble (400-600 dolar) civarında olan fakirler genellikle az çocuklu ailelerden, doktor, öğretmen, emekli, ırgat, şoför, satıcı gibi mesleklerden oluşuyor. Eski tip çok katlı binalarda ve en fazla 60 m2 evlerde yaşayan bu insanlar Lada veya eski model ithal araba kullanıyor.

Küçük arazilerde basit evlerin bulunduğu arsalara da sahip olan bu insanların ayrıca kredi ile alınmış elektronik ev eşyaları var. Tatil için ise kendi yazlığına veya Türkiye ya da Mısır’da 2-3 yıldızlı otellere nadiren gidebiliyor.

SADE YAŞAYAN 32 MİLYON

Aylık 30-60 bin ruble (600-1200 dolar) gelire sahip bu insanlar genelde Moskova ve St. Petersburg’un zengin bölgelerindeki doktor, öğretmen, devlet memuru ve mağazalardaki müdürlerden oluşuyor. 80 m2’ye kadar çok katlı binalarda yaşayan bu aileler, yeni model düşük klasman ithal otomobilleri veya ithal otomobillerin ikinci ellerini tercih ediyor.

Yine 600 – 800 m2 ve üzerinde ev bulunan arazilere sahip bu insanlar tatil için Türkiye, Mısır, Tayland ve Bulgaristan’da 4-5 yıldızlı otelleri tercih ediyor.

Orta sınıf 29,2 milyon

Orta sınıf iş adamları, yüksek kademeli devlet memurları, küçük kurumların yöneticileri ve ufak ticari işletmelerin sahiplerinden oluşan orta kesim aylık 60-350 bin ruble (1200-7 bin dolar) gelire sahip.

100 m2’ye kadar yeni ve dubleks dairelerde yaşayan aileler 1-1.5 milyon ruble (20-30 bin dolar) değerinde ithal araçları tercih ediyor. Bu kesimin genellikle şehir dışında bir dairesi daha bulunuyor. Veya ek gelir için İspanya, Bulgaristan gibi ülkelerden daire satın alıyorlar. Banka hesaplarında para biriktirebilen bu insanlar tatil için genellikle Avrupa ve Uzak doğu ülkelerini tercih ediyor.

RUSYA’DA 7 MİLYON ZENGİN VAR

Milletvekilleri, Bakanlar, Devlet kurumlarının yöneticileri ve banka müdürleri gibi insanlardan oluşan bu kesim ise aylık en az 350bin ruble (7bin dolar) gelire sahip. 18-20 milyon rubleye (350-400 bin dolar) kadar aylık gelirleri yükselen bu insanlar merkezde veya şehir dışında 150-400 m2 elit ve müstakil evlerde yaşıyor.

BMW X6 veya Bentley Continental gibi ultra lüks araçları tercih eden bu insanlar ayrıca 5-7 dönüm araziye, yatlara, bazen helikopterlere, yurtdışında gayrimenkullere ve banka hesaplarında yüksek miktarda dövizlere sahipler.

Tatil için egzotik adalara, Fransız Rivierası’na, Sardinya Adaları’na, ABD ve Latin Amerika’ya giden aileler iki kişilik bir akşam yemeği için 17800 ruble (350 dolar) para ödüyor. Bu tip restoranlarda 2 kadeh Fransız şarabı 1200 ruble (24 dolar), kızarmış ve siyah havyarlı pekin ördeği ise 7700 rubleden (150 dolar) satılıyor.