Yabancı yatırımcıların yatırım konusunda şimdiye kadar 'Türkiye’ye uzak duralım' endişesi olmadığını hatırlatan Garanti Yatırım Menkul Kıymetler AŞ Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "İlk defa yabancı yatırımcı da seçimi bekleyelim dedi." açıklamasını yaptı.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) konuğu Garanti Yatırım Menkul Kıymetler AŞ Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç oldu. Altınsaç, yabancı yatırımcıların da genel seçimlere odaklandığına dikkat çekti. Akra Barut Otel’de yapılan toplantıya ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eroğlu, ANSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, ANSİAD üyesi iş insanları ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantı öncesinde Türkiye ekonomisindeki gelişmelerle ilgili değerlendirmede bulunan toplantı başkanı Murat Özekici, "Global ekonomideki değişimler ve ani hareketlerin şirketlerin 2015 hedeflerini geçersiz kıldığını belirterek, "Ekonomideki ani değişimler iş dünyası olarak 2015 hedeflerimizi revize etmemize neden oldu. Dış dünyadaki değişiklikler iş dünyası açısından önümüzdeki sürecin hassasiyetini artırıyor." dedi.

Gizem Öztok Altınsaç ise özellikle dış piyasalarda en çok merak edilen konunun genel seçimlerin durumu olduğunu belirtti. Altınsaç, "Dışarıdan bakıldığında da sorulan sorular seçim sonrasını işaret ediyor. Yabancı yatırımcı ne olursa olsun yatırımdan uzak duralım demezdi. Yatırımcılar ilk defa seçimi bekleyelim dedi. Genel seçimler, önemli dengeleri değiştirecek." diye konuştu.

'DOLAR ARTACAK, EURO ZAYIFLAYACAK'

Global ekonomide kısa ve uzun vade ayrımının önem kazandığına dikkat çeken Altınsaç, "Amerika ekonomisi iyi toparlıyor. Para politikasında yeni dönem başlıyor. Dolar değer kazanmaya devam edecek. İki temel sorun var. Amerikan Merkez Bankası (FED) politikasının değişmesi ve ülkelerin kendi iç dinamikleri. Gerçekten iç dinamiklerinde sorun olan ülkeler Rusya, Brezilya, Türkiye, Ukrayna, Arjantin, Güney Afrika, Venezüela olarak karşımıza çıkıyor. Dünyanın herhangi bir yerinde ekonomide olumsuz bir durumda en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Krizin bulaşma riski altındaki ülkeler olarak Polonya ve Macaristan’ı sayabiliriz." değerlendirmesini yaptı.

'TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SORUNU BÜYÜME ORANLARINDAKİ OYNAKLIK'

Türkiye’nin en büyük sorununun büyüme olduğunu dile getiren Altınsaç, büyüme oranlarındaki oynaklığın sorunun ana kaynağı olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Bu ülkede reform yapılmıyor. Reform yapılıyor derken ülke olarak 3 ay kaybettik. Teşvik paketi hedef konarak açıklanır. Doğu Asya ülkeleri yüksek montanlı teşvik paketleri açıklıyor. Hedef koyuyor. Türkiye bu reformları yapacaksa önümüzdeki beş yılı içeren hedefler koyarak yapmalıdır."

'ENFLASYON HEDEFLERİ TUTMUYOR'

Altınsaç, enflasyon hedeflerinin neden tutmadığını ise şöyle açıkladı: "Dış açığımızın sorun yarattığı dönemlerde Türk Lirasında yaşanan değer kaybı ve bunun enflasyona geçişkenliği. Bütçe tarafında sıkıntı yaşadığımızda bir takım vergilere gelen zamlar ve bunun enflasyona yansıması. Gıda ve enerji fiyatlamalarında yaşanan mikro bazda yapısal sıkıntılar."

En büyük sorunun tasarruf açığı olduğunu belirten Altınsaç, cari açığın ise yüzde 90’ının enerji kaynaklı olduğunu bildirdi.