İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Türkiye'de sektörün sorunlarının yüzde 90'ının sektörün mesleki çerçevesinin olmayışından kaynaklandığını bildirdi.

Tellioğlu, Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği'nde, Konfederasyon Başkan Vekili Rıdvan Köksüzer ve Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa ile düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de bugün itibariyle 4 federasyon, 50 birlik ve 120 bin üyeli konfederasyonun kuruluşunda Gaziantep'in büyük emeğinin olduğunu söyledi.

Müteahhitlerin, Türkiye'de 300 bine yakın meslek gurubunu oluşturmalarına rağmen, Türk Ticaret Kanunu'nda mesleki tariflerinin olmadığını ifade eden Tellioğlu, konfederasyon olarak amaçlarının müteahhitlerin mesleki tanımını yapıp, kendi hizmet kanunlarının oluşmasını sağlayıp, çürük olanları eleyip, çerçevesi, kriteri, kendi yasal mevzuatı olan bir yapıya kavuşturmak olduğunu belirtti. 

Tellioğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOBB ile hazırladıkları kanun tasarısının seçimden sonra oluşacak meclisin gündemine getirileceğini dile getirerek şunları kaydetti:

"Türkiye'de sektörün sorunlarının yüzde 90'ı sektör mesleki çerçevesinin olmayışından kaynaklanıyor. Yani önüne gelen kişinin müteahhit olmasından kaynaklı. Müteahhitlik sorunlarını ilgili bakanlık ve hükümetle koordine edici bir mesleki odası, birliği olmayışı. Yani sahipsiz bir yapı. Sorumsuzlukla yönetilen bir sektörüz. Bundan kamu da biz de rahatsızız. Ama bir türlü bu sektörün üzerinde var olan statükocu kuruluşlar, bu mesleğin çerçevesi olmayışından beslenen, faydalanan iradeler var. Ama oluşturduğumu konfederasyon güçlü. Yakında TOBB Türkiye sektör meclisi de bizim uhdemizde olacak. Bu yapıyla  inşallah bunların üstesinden geleceğiz."

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Müteahhitler Birliği koordinatörlüğünde düzenlenen "İnşaat Sektörü Zirvesi"nin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ilk konutunu alacaklara devlet desteği içeren paketin meslektaşlarına bir faydasının olmayacağını savundu. 

Tellioğlu, paket hazırlanırken kendileriyle görüşülmediğini belirterek, gelecek günlerde Başbakan Davutoğlu ile görüşerek sorunlarını anlatacaklarını vurguladı. 

Tellioğlu, Türkiye genelinde sürdürülen kentsel dönüşümle ilgili soru üzerine, kentsel dönüşümün ufuk, vizyon, gelecek ifade edecek şehirler kurmak amacıyla, çürük binaları yıkarak yeni binalar yapmak olmadığını söyledi. 

Belediyelerin gereğinden fazla konut üretme işine girdiğini, bunun doğru olmadığını dile getirerek "Gelişmiş ülkelerde belediyelerin gayrimenkul ve emlak rayiç bedellerinden elde ettikleri gelir oranı yüzde 20'yi geçmiyor. Bizde yüzde 90'a varan bir oran var" dedi.