Bursa’dan dünyanın dört bir tarafına ihraç edilen Bursa Siyah İnciri’nin (Bursa Siyahı) ihracat satış fiyatı 8 liraya yükseldi.

İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren Bursa Siyahı’nın hasadına 18 Ağustos itibariyle başlandı. İhracatı ise 22 Ağustos itibariyle başladı. Olumsuz hava koşulları ve ilekleme sorunları nedeniyle yüzde 40'lar varan rekolte kaybı üreticiyi endişelendirmişti. Ancak 5 liradan açılan ihracat kilo fiyatının kısa sürede 8 liraya çıkması üreticiyi sevindirdi.

EKİM: BURSA İNCİRİ TEMİZ, HASTALIK YOK

Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, Bursa Tarım İl Müdürlüğü, ilçe müdürlüğü ve Aydın Erbeyli İncir Araştırma Estitüsü Müdürlüğü ile birlikte yaptıkları çalışmalar sonucunda Bursa incirinde hastalığa rastlanmadığını söyledi.

Daha önce yaptıkları, ‘incirde mantar hastalığı’ şeklindeki açıklamanın yanlış anlaşıldığını belirten Ekim, şunları dile getirdi: “Bu yanlışlığın fiyat politikasını kötü etkileyecek spekülasyon olarak kullanılmakta olduğunu gördük. Osmangazi Ziraat Odası olarak amacımız hem ürünlerimizi hem de üreticimizi korumaktır. Ben 150 dönüm meyve bahçesi işliyorum. Ama bu sezon bir kez olsun bahçeye gidip bakamadım. Ben sürekli çiftçilerle birlikteyim. Bir aydır incir bahçelerinden çıkmadım. Şuan bile numune göndermek için incir topluyorum. Bursa’da Takım İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlüğü ile yakın çalışıyoruz. Karşılaştıklarımız bütün problemleri birlikte çözüyoruz. Aydın Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ile birlikte çalışıyoruz. Şuanda Bursa inciri temiz, hiçbir hastalık yok. Mantar hastalığı yada başka bir hastalık şuan söz konusu değil. Şuan incirin fiyatı 8 liraya yükseldi. İhracatta yoğun talep görüyor.” diye konuştu.

GEÇEN SENE 43 MİLYON DOLAR DÖVİZ ELDE EDİLDİ

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği verilerine göre, 2014 yıl 18 bin ton incir ihraç edilerek 43 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Hollanda gibi birçok ülkeye ihracat gerçekleştirildi.