Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ve İngiltere’nin karşılıklı yatırımı ve ticareti arttırması gerektiğini söyledi. Zeybekci, iki ülkenin el ele vererek üçüncü ülkelerde yatırım yapmaya davet etti.

JETCO'nun beşinci toplantısı Ceylan Intercontinental Otel’de yapıldı. Bu çerçevede bir araya gelen Ekonomi Bakanı Zeybekci ile İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Livingston ortak yatırım imkanlarını konuştu. Daha sonra konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Zeybekci, İngiltere’nin Türkiye’nin üçüncü büyük ticaret ortağı, üçüncü büyük ihracat ağı olduğuna işaret etti. Türkiye’de 2 bin 800 İngiliz şirketinin bulunduğunu anlatan Zeybekci, “Bunların volum olarak da durumu iyi. Bunlar yabancı yatırımda ikinci." dedi.

Türkiye ve İngiltere’nin bir birini tamamlayan ülkeler olduğunu belirten Zeybekci, “Bu çerçevede iki ülke ticareti ve yatırımları arttırmalı. Hatta üçüncü ülkelerde yatırım yapmalı.” temennisinde bulundu. Ekonomi Bakanı, ayrıca Türkiye’nin önemli yatırım alanlarına değindi ve “10 senede enerjiye, tekniğe, ulaştırma ve haberleşmeye büyük yatırımlar yapacak. Bu alanlarda İngiltere ile güzel, büyük faaliyetlerimiz olabilir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği ile ilgili olumlu tavrından dolayı İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Livingstone’a teşekkür eden Zeybekci, ayrıca şunları dile getirdi:

“Malum Türkiye’nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTYO) içinde yer alması ile ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. AB ile ABD ile yürüttüğümüz görüşmeler şu an olumlu ilerliyor ama burada ben yine Livingston’a Türkiye’ye yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür ediyor, hassasiyetlerimizi anladıklarını biliyorum. Türkiye’nin haklı davasını AB nezdinde, ABD nezdinde dile getiriyorlar.”

İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Livingstone da Türkiye ile üçüncü ülkelere yönelebileceklerine temas etti. Türkiye’nin 2023 hedeflerine katkı sunma adına, bilişim gibi belli alanlara yatırım yapabileceklerini bildiren Livingstone, TTYO konusunda da Türkiye’nin kaygı ve hassasiyetlerini paylaştıklarını sözlerine ekledi.