Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Türkiye İnovasyon Haftası, geçen yıl olduğu gibi İzmir’den başlayacak. 19-20 Mart 2015 tarihlerinde başlayacak etkinlikler, Ankara ve Gaziantep'le devam edecek. Final ise İstanbul’da düzenlenecek.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İzmir’in üniversite, STK ve meslek odaları temsilcilerinin davet edildiği geniş katılımlı toplantıda, "Türkiye İnovasyonla Geleceğe Koşuyor" programı hakkında bilgi verdi. 2014 yılında İnovasyonda Anadolu Buluşmaları'nı İzmir’den başlattıklarını kaydeden Büyükekşi, “Güzel neticeler aldık. Bu etkinliklerde 5 bin kişi bizlerle oldu. Bu yıl düzenlenecek etkinliklere daha fazla katılım olacağına inanıyoruz.” dedi. İnovasyon konusunda kalıcı ürünler bırakmaya yönelik çalışmalar yapıldığını, 2014 yılında düzenlenen organizasyonda toplam 77 inovatif ürünün sergilendiğini, çalışmalarda Ege Bölgesi'nden 10 üniversite, 9 ar-ge merkezi, 1 teknopark ve 1 bilim teknoloji merkezinin yer aldığını aktardı. Bu etkinliklerle Türkiye’nin ihracatına katma değer sağlamak istediklerini ifade eden Büyükekşi, her ildeki etkinliklere ayrı bir partner ülke bularak, çalışmaları uluslararası boyuta taşıdıklarını dile getirdi.

TİM Başkanı Büyükekşi, İzmir’de düzenlenecek çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: “Kent Mobilyaları başlıklı workshopta seçilecek üç tasarım, İzmir’de kullanılmak üzere hayata geçirilecek. Bunun yanında '24 Saat Dijital' başlıklı diğer bir workshopta ise İzmir’in bir sorunu, dijital alanda hayata geçirilecek. Girişimci Mentor Buluşmaları, Öğrenci İşadamları Buluşmaları ile de kente katkı sunmayı hedefledik. Bu yıl TİM ve Ege İhracatçı Birlikleri olarak daha kapsamlı etkinlikler çıkarmak için çalışıyoruz.”

‘İZMİR'DE İKİ GÜN ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK’

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk de Türkiye’nin dünya pazarlarındaki rekabetçiliğini arttırmak ve 2023 yılı için belirlenen 500 milyar dolar ihracat hedefine bir adım daha yaklaşmak amacıyla Türkiye’nin inovasyon temalı en kapsamlı etkinliği olan Türkiye İnovasyon Haftası’nın TİM tarafından bu yıl dördüncü kez düzenleneceğini söyledi. Ünlütürk, “Ege ve İzmir, bu iki gün boyunca muhtelif birçok kurum ve kuruluşu, üniversiteyi, ar-ge ve bilim merkezini, STK ve KOBİ’yi inovasyon halkası etrafında tekrar biraraya getirecek. Topluma karşı sorumluluk ve vazife hissiyatıyla hareket eden bizlerin, ulusal ekonomik büyümenin gerçekleşmesi ve milli refahın yükselmesi adına daha fazla işbirliği geliştirmeye, bu doğrultuda güzel şehrimiz İzmir’in ve de bölgesinin geleceği için tek yumruk olmaya ihtiyacı var. Geçtiğimiz yıl İzmir’de 5 bin katılımcı ile başlayan inovasyon furyası Ankara, Gaziantep ve son olarak İstanbul’daki ana etkinlikle toplamda 58 bin kişiyi ağırladı.” diye konuştu.

‘İZMİR DÜNYACA ÜNLÜ TASARIMCILARI AĞIRLAYACAK’

İzmir’de 19-20 Mart tarihlerinde düzenlenecek "Türkiye İnovasyonla Geleceğe Koşuyor" etkinlikleri kapsamında iki gün boyunca İnovasyon, Teknoloji, Tasarım, İnternet ve Mobil Dünya, Akıllı Kentler, Sinema, Türk İş Dünyası, Kariyer başlıkları altında, yerli ve yabancı pek çok ünlü konuşmacı ile konferans, panel, sunum ve paralel etkinlikler yapılacak. Alanında büyük bir üne sahip Kevin Ashton "Nesnelerin İnterneti", Stefan Lindegaard ise "İnovasyon" başlıkları altında sunum yapacak. Swiss Otel'de düzenlenecek İnovasyon Haftası İzmir etkinliğinin partner ülkesi seçilen İsviçre'den, tasarım konusunda sunumlar yapmak üzere konuşmacılar gelecek. İzmir, etkinlik kapsamında dünyaca ünlü tasarımcıları ağırlayacak. Konferans ve panellerle eşzamanlı olarak canlı atölyeler, girişimci ile mentor buluşmaları, öğrenci işadamı buluşmaları gibi etkinliklerin yanısıra farklı sektörlerde daha önce yapılmış olan ar-ge ve tasarım yarışmalarında sergilenmiş ya da ödüle layık görülmüş birçok proje de sergilenecek.