Seçim sonrasına kalan rant vergisi inşaat sektörü tarafından olumlu karşılanıyor. Mil Park Konutları ile bilinen Deira Yapı’nın Genel Koordinatörü Halit Güven, “Bir arsada emsal artışı varsa, bunun içinde belediyeler de olmalı. Ben buna katılıyor, bunu olumlu buluyorum. Çünkü ona göre metrekare artıyor, satış artıyor. Biz bunu paylaşmaya açığız.” diyor.


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya da daha evvel verginin uygun olduğuna ve Avrupa ülkelerinde alındığına işaret etmişti.


Rant vergisi arsalardan alınacak. Bu yanı ile imar planı ve değer önemli. Şu aşamada büyük illerde arsalar el yakıyor. 100-150 milyon dolara varan fiyatlar, konut bedellerini şişiriyor. Bu durum yapı sektörünün maliyetlerinde de karşılık buluyor. Sektörün önde gelen isimlerinden Halit Güven, konuya dair Cihan’a yaptığı açıklamada “Vallahi bir yatırımcı ağabeyim dedi ‘şu an üretilemeyen tek şey arsa’. Haklı. Yani git gide arsa marjı daralıyor. Yeni yerler şehrin dışına kayıyor.“ ifadelerini kullanıyor.

Güven, şöyle devam ediyor:


“Tabii arsa malikleri bizden inşaat yapmışız gibi fiyat talep ediyor bizden. Yani arsa alımı yaptığınızda bu, metrekare fiyatına sirayet ediyor. Bilhassa İstanbul’da bu konuda devamlı yukarı oynama görüyoruz. Konut fiyatlarında arsa maliyetlerinin etkisi yüzde 30 oranında oluyor. Şu ortada arsa maliyetleri ile inşaat maliyetleri devamlı atıyor. Tabii talep var, talep olduğu için otomatikman kullandığımız ürünler, arsa fiyatları toplamda maliyetleri yüzde 50-60 oranında etkiliyor.”



“BANKA FAİZLERİ GERİLEMELİ”

Kur ve faiz tartışmalarına da değinen Güven, şunları dile getiriyor:

“Kur oynamalarının bizim maliyetimize yansıması olmadı. Çünkü biz kendi sermayemiz ile inşaat yapıyoruz, burada banka kredi kullanımı söz konusu değil. Önlemi baştan aldığımız için kur ile ilgili durum bizi etkilemedi. Faizler bir diğer konu. Banka faizleri gerilemeli, konut alımında artış için bu gerekli. Burada Merkez Bankası faiz oranlarının gerilemesi de önemli. Faiz gerilerse alım gücü artar.
Ama biz orada da önlemleri aldık, faiz oranlarını kendi bünyemizde vadelendirerek o eksiği gideriyoruz.”



Güven, ilaveten faiz indiriminin kredi maliyetleri adına önemli olduğunu vurguluyor.




Tekstilden konut sektörüne adım atan Deira Yapı’nın şu an Haramidere’de 670 konutluk projesi bulunuyor. 3 bloklu projede metrekare fiyatı 2 bin 600 lira. Konut alanının büyük ilgi gördüğünü belirten Genel Koordinatör Halit Güven, “Haramidere’de yer alan Mil Park Konutları’nda ilk etabın satışını tamamladık. İkinci etapta yüzde 50 artış yakaladık. Bu arada biz arsa malikiyiz, satışlarımızda iyiye gidiyor. “ diyor.

Güven, projenin yüzde 90’ının bittiğini; tapularda bir sorunun olmadığını bildiriyor. Ayrıca Mil Park Konutları’nda yüzde 60 oranında yeşil alan; kort ve parkların yer aldığını anlatıyor.


Güven, Başakşehir’de 70 konutluk bir rezidans projesi başlatacaklarını, bu anlamda arsa alımını bitirdiklerini duyuruyor.