İbrahim Dumankaya Holding şirketlerinden DKY İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, taleplerinin stabil bir kur olduğunu vurguladı. Dumankaya, “Temennimiz kurun enflasyon ile aynı oranda artması. Örneğin enflasyon oranı yüzde 7-8 ise kur da 7-8 artış ile yürümeli.” dedi.


Dumankaya, Cihan’a yaptığı açıklamada FED kararlarına ve siyasi gerilimlerin ardından değerlenen doların maliyetlerini arttırdığına da işaret etti.



Dumankaya, şunları dile getirdi:


“Kur tabii bayağıdır 1,6-1,7 seviyelerinde idi. Önemli bir artışa tanık olduk. Bence 2,2 seviyeleri normaldi ama şu an 2,5 seviyelerini görüyoruz. Euro da 2,7-2,8 seviyelerinde. Dolar da, Euro da birbirine yakın durumda. Doları esas aldığımızda ayrı, Euro’yu esas aldığımızda ayrı bir tablo ile karşılaşıyoruz. Şu an kur ile ilgili yeni bir durum var. Ama inşaat yatırımları senelere yayılıyor. Yani yatırımlar; arsa idi, proje idi, satış ve kampanya idi, imalat idi toplamda 5 sene alıyor. Ama kur artışı hangi aşamaya denk geliyorsa orada, o dönem için zararınız oluyor. Tabii kurun artış anında, döneminde satışlarda durulma olabiliyor. Ama ileri için çok etkili olmuyor. “


“VERGİ İADELERİ İLE İLGİLİ SİSTEM TEKRAR ELE ALINMALI”

Vergi oranlarına ve iadelerine de değinen DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı, şöyle devam etti:

“Sektörün önde gelen büyük firmaları Maliye Bakanlığı’na konuyu taşıdı. KDV ile ilgili kimi yenilikler yapıldı. Tabii vergi ile ilgili olarak şu an bir görüş dillendirmek için erken. Çünkü dönüşümün, yeni vergi kanunun yankılarını muhakkak göreceğiz ve ona uygun da tedbirler ve yeniliklere tanık olacağız. Tabii kimi aksaklıklar olacağını öngörebiliyoruz. Ama bu da olayın bir bölümü. Şu an yürürlükte olan vergi sistemini uygulama durumundayız. Burada hatalar, yanlışlar varsa bunu da muhakkak bildireceğiz. “



Ali Dumankaya, vergi iadeleri ile ilgili olarak da “O noktada Maliye Bakanlığı kimi adımları süratlendirdi. Ama önemli olan şu, bu süratin ötesinde sistemin tekrar ele alınması.” ifadelerini kullandı.