Adana’da düzenlenen, 'Binalarda Enerji Verimliliği ve Finansmanı' konulu toplantıda, bina yapımında kaliteli malzeme seçiminin önemli miktarda enerji tasarrufu sağlayabileceğine dikkat çekildi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) Anadolu Buluşmaları kapsamında Adana Ticaret Odası (ATO) işbirliğiyle ATO Meclis salonunda gerçekleşen toplantıya sanayici, müteahhit, mimar, mühendis ve müşavirlerden oluşan sektör temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Enerji verimliliği ve sürdürülebilir kalkınma konusuna, çevresel ve toplumsal katkı sağlamaya yönelik konuların ele alındığı toplantı, Türkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar ve Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı Tarkan Kulak’ın ev sahipliğinde gerçekleşti.

Türkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar toplantının açılışında yaptığı konuşmasında, bu toplantıların ikincisini, Türkiye’nin ekonomik, kültürel ve tarihsel özellikleriyle önemli büyükşehirlerinden biri olan, Çukurova Bölgesi’nin merkez şehri Adana’da düzenlemekten memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Hinginar, “Sektörel Gelişim Toplantılarımızla, sektör paydaşlarımız ile Anadolu’daki işbirliğimizi güçlendirmeyi, inşaat sektörüne ve ülkemiz ekonomisine yaptığımız katkıyı artırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Hinginar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Adana, son yıllarda enerji verimliliği alanında yapılan çalışmalarla da dikkat çekiyor. İnşaat sektörünün de gelişim içerisinde olduğu kentler arasında yer alıyor. Toplantımızda, Çukurova bölgesinde faaliyetlerini sürdüren inşaat sektörü temsilcileriyle Avrupa’da ve Türkiye’deki enerji verimliliği projelerinde uygulanan güncel çalışmalar ve finansmanı hakkında bilgi paylaşımında bulunacağız. Ülkemizin en büyük girdi kalemlerinden biri, bilindiği gibi enerji. Aslında binalarda enerji verimliliği derken, daha çok ısıtma giderleri anlaşılır, ancak Adana gibi neredeyse yılın 8-9 ayı yoğun güneş gören illerimizin en önemli problemlerinden biri soğutmadır. Soğutma konusunda alınacak önlemlerle de enerji giderlerinde ciddi kazançlar elde edilebilir. Bu nedenle, bu etkinliğimizi Adana’da düzenleyerek, enerji verimliliği ile ilgili soğutma konusunda yapılabilecek çalışmalara da dikkat çekmek istiyoruz.”

KULAK: ADANA’DAKİ İNŞAAT SEKTÖRÜ SÜREKLİ BÜYÜYOR

Çukurova’daki bayındırlık hareketlerinin 5. yüzyıl sonlarından itibaren başladığını ve bu yöndeki çalışmalara paralel olarak Adana’nın sanayi alanında Türkiye’nin ilk gelişen kenti olduğunu belirten ATO Meclis Başkanı Tarkan Kulak, “Sanayi kültürü bu denli köklü olan ilimizde inşaat malzemeleri sektörü ve inşaat müteahhitliği de hızla gelişmektedir. Bölgede inovatif, hızla büyüyen ve uluslararası taahhütlere imza atan sektör mensuplarımızın bulunmasından dolayı da büyük memnuniyet duymaktayız.” dedi.

İnşaat sektörünün gelişmekte olan ekonomilerin önemli bir unsuru olduğuna da işaret eden Kulak, şöyle konuştu: “İnşaat sektöründeki hızlanmanın ekonomiye ne denli önemli etkiler yapabildiğine özellikle son yıllarda hep birlikte şahit olduk. Bu bakımdan sektörün gelişmesi ve büyümesi sadece bayındırlık bakımından değil, ekonomik gelişim, dış ticaret ve hizmet ihracı gibi birçok açıdan önem taşımaktadır. Bu bakımdan sektörün gelişmesini destekliyoruz. Öte yandan bilim ve teknolojinin inşaat malzemeleri alanında yarattığı gelişme, müteahhitlik ve mühendislik alanında yeni sınırları belirlerken, daha ekonomik, konforlu, çevreci ve sürdürülebilir binalara olanak tanımaktadır. Özellikle dünya piyasasında artan nüfus ve sınırlı kaynaklar nedeniyle hızla artan enerji maliyetleri karşısında enerji verimliliği yüksek malzeme ve binaların sektör bakımından önemi tartışmasızdır.”

BULUT: PASİF EVLER’E GEÇİŞ KAÇINILMAZ

Toplantıda ‘Pasif Evler ve Fırsatlar’ konulu bir sunum yapan Türkiye İMSAD Başkanvekili ve İzocam Genel Müdürü Nuri Bulut, Avrupa Birliği ülkelerinin düşük seviyede enerji tüketimi odaklı bina standardı için çalışmalar gerçekleştirdiğine değindi. Avrupa Birliği enerji direktiflerinin 2020 ve 2050 hedeflerini aktaran Bulut, “Pasif Evler”in Avrupa’daki yaygınlığı hakkında örnekler paylaştı.

Daha yaşanılabilir bir dünya için sıfıra yakın enerji tüketimiyle öne çıkan “Pasif Evler”e geçişin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Bulut, etkin olmayan, eski, konforsuz teknolojilerin yerine yüksek etkinlikte, yeni, konforlu teknoloji içeren aynı zamanda enerji ihtiyacını ve kullanımını en aza indirgeyen bu tip evlerin ekonomiye etkisini de aktardı.

BİNALARDAKİ ISI KAYIPLARININ YÜZDE 30’U DOĞRAMA VE CAMLARDAN KAYNAKLANIYOR

“Enerji Verimliliğinde Cam” konulu bir sunum yapan Şişecam Düzcam Grubu İş Ortakları Gelişim Müdürü Gül Pekışık, binalarda enerji performanslarının iyileştirmesinin önemine ve çıktılarına ait bilgiler paylaştı. Pekışık, “Dünyadaki toplam enerji tüketiminin yüzde 40’ı binalarda gerçekleşiyor. Buradan hareketle, binalardaki ısı kaybının önlenmesi önem taşıyor. Binalardaki ısı kayıplarının yüzde 30’u doğrama ve camlardan kaynaklanıyor. Enerji tasarrufu sağlamaya yönelik olarak geliştirilen yeni nesil camlar, ısı kayıplarının standart çift cama göre yüzde 50 oranında azaltılmasını sağlıyor. Binada ısıtmanın yanı sıra soğutma sırasında oluşabilecek enerji kayıplarını önlemeye yönelik özellikleriyle dikkat çekiyor.” dedi.