Ne kadar vergi borcunuz olduğunu merak mı ediyorsunuz. O Halde GİB vergi borcu sorgulama ekranı üzerinden borcunuzu öğrenebilirsiniz. Bunun için E-devlet sistemini kullanmanız gerekiyor. Eğer e-devlet şifresi nasıl alınır? 

Her vatandaşın vatandaşlık görevlerinden biri olan vergi ödeme ülke gelirine önemli bir katıda bulunmaktadır. Kişi ödediği vergiler ile ülkenin gelirine bütçesine göre değişen bir miktar ile yardımda bulunmaktadır. Satın aldığımız ürünlerde her ne kadar fark etmesek de katma değer vergisi olan KDV ödemekteyiz. Bunu fark etmememizin sebebi ise ürünlerin fiyatlandırılırken üzerine eklenip raflarda öyle yerini almasıdır. Ancak bazı satın aldığımız şeylerde vergiyi ayrıca ödemek zorunda kalabiliriz. Örneğin ev araba arsa gibi özel mülkiyet esnasında alacağınız arsanın evin vb. mülkiyetlerin fiyatlarına göre vergi ödemek zorundayızdır.
GİB vergi borcu sorgulama işlemini sadece satın aldıktan sonra değil almadan da önce gerçekleştirmeniz ileride mağdur olmamanız adına daha büyük miktarlar ödememeniz adına kişisel olarak alacağınız bir önlem olacaktır. Örneğin bir dükkan almak istediniz ve satın alma işlemini tamamladınız fakat dükkanınıza bir haciz kağıdı geldi sizin geçmişte ödemediğiniz bir vergi borcu yok ise bu duruma oldukça şaşırabilirsiniz. Fakat vergi borcunun olduğu dönemlerde sizin mülkiyetinizde olmayan dükkan için büyük miktarlarda veri borcu ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu durumu önlemek için ileride mağdur olmamanız için GİB vergi borcu sorgulama işlemini düzenli olarak yapmanızda fayda olacaktır. Vergi miktarları zaman zaman değişmektedir.
Aynı zamanda bu değişen miktarları da öğrenmeniz adına vergi borcu sorgulama işlemi sizleri aydınlatacaktır. GİB vergi borcu sorgulama işlemi için önceden vergi dairesine gitmeniz gerekiyordu.  Büyük şehir de yaşıyorsanız bu kuruma ulaşım sağlamak sizler için oldukça zahmetli olabilir. Aynı zamanda gittiğiniz kurumda gireceğiniz sıralarda kaybettiğiniz zamanda cabası olacaktır. Bu ve bunun gibi zahmetleri ortadan kaldıracak bir sistem oluşturuldu.

GİB VERGİ BORCU SORGULAMA E-DEVLET’TE

Gelişen teknolojiye kayıtsız kalmayan devlet vergi borcu sorgulama işlemi için bir sistem geliştirdi. Bu sisteme göre saydığımız tüm zahmetlerden kurtulabilirsiniz. E-devlet sistemi sayesinde vergi borcu sorgulama işleminizi sadece bir kaç tık ile başarıyla gerçekleştirebilmeniz mümkün olacaktır. E-devlet sistemine giriş yapmanız için ihtiyacınız olan tek şey e-devlet şifresidir. Eğer e-devlet şifreniz yok ise öncelikle en yakın PTT şubesine gidip e-devlet şifresi alma talebinde bulunmanız gerekecektir. Alacağınız e-devlet şifresine ödemeniz gereken ücret 2 TL olacaktır. Bu ücreti ödedikten sonra aldığınız e-devlet şifresi ile resmi e-devlet web sayfasına grin. Daha sonra vergi borcu sorgulama işleminizi başarılı bir şekilde gerçekleştirmeniz için sistem sizlerden bazı bilgiler isteyecektir. Bu bilgiler ise T.C kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz olacaktır. Bu bilgiler uygun boşluklara eksiksiz bir şekilde girdikten sonra vergi borcu sorulama işlemi için kimliğimi sorgula butonuna basın. Ve ardından yenilenerek açılacak olan sayfada -hizmetler başlığından vergi borcu sorgulama butonunu bulun ve tıklayın. Daha sonra vergi borcu sorgulama işleminizi tamamlayın. Bu işlemleri yapmak sistem sayesinde oldukça pratik ve hızlı olacaktır. Vergi Borcu Sorgulama işlemi için e-devlet sistemine 7/24 giriş yapabilirsiniz.

AYNI ZAMANDA İNTERNET VERGİ DAİRESİ’NDE

Vergi borcu sorgulama işleminizi e-Devlet Kapısı’nın yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi’nden de gerçekleştirebilir, hem sorgulama, hem de ödemenizi yapabilirsiniz.