Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, kuş gribi vakasına rastlandığı gerekçesiyle Türkiye'den tavuk eti ve yumurta ithal etmeyi yasakladı.
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Tarım ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid, Türkiye’de H5N1 (kuş gribi) vakalarına rastlandığı için bu ülkeden tavuk ürünlerinin ithalinin yasaklandığını söyledi. Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Bakan Mecid, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün (OIE) raporuna göre, Türkiye’de kuş gribi vakalarına rastlandığını bu nedenle tavuk eti ve yumurta ithalatını durdurduklarını belirtti. Mecid, OIE tarafından Türkiye’de kuş gribi vakalarının ortadan kalktığına dair bir rapor yayınlanmayana kadar söz konusu yasağın devam edeceğini ifade etti.

2 KİLO GRAMDAN AĞIR OLAN TAVUK SAĞLIKSIZDIR

Bakan Abdulsettar Mecid, kendi bölgelerine 2 kilogramdan ağır olan tavukların girişine izin vermeyecekleri yönünde karar aldıklarını hatırlattı. Mecid, "Tavukların çoğu doğal yöntemlerin çerçevesinde büyümüyor. Çoğu protein yada hormon ile büyütülüyor. Bu nedenle kendi çiftliklerimizde ve dışarıdan gelen tavuklara standart koyacağız. İki kilogramdan ağır olan bir tavuk sağlığa zararlıdır. Kendi vatandaşlarımızı zehirlemeyiz.” dedi.

TÜRKİYE VE İRAN’DAN GELEN ÜRÜNLERE VERGİ

Türkiye ve İran’dan ithal edilen tarım ürünlerinin yerel ürünlerin fiyatını düşürdüğüne dikkat çeken Bakan Mecid, bu nedenle ithal zirai ürünlere vergi koyacaklarını aktardı.
Mecid,” Şu anda tüm tarım ürünlerimizi Türkiye ve İran’dan alıyoruz. Böylece yerel çiftçilerimizin ürettiği ürünler büyük zarar görüyor. Yerel çiftçinin ürettiği ürün her ne kadar daha kaliteli olsa da, vatandaşlar ucuz olan ürünü tercih ediyor. Bu nedenle çiftçilerimiz üretmekten vazgeçiyorlar. Bundan sonra ithal edilen her tarım ürününe vergi koyarak kendi çiftçimizi koruyacağız ” ifadesini kullandı.

İRAN KARPUZUNA DA YASAK GETİRİLDİ

Bakan Mecid, İran'dan ithal edilen karpuzlara da yasak getirildiğini ifade etti. İran'dan ithal edilen karpuzlar içinde küçük bir delik bulunduğunu bu nedenle İran karpuzlarına yasak getirdiklerini söyledi.
Mecid:" İran'daki karpuzlarda küçük bir deliğe rastladık. Karpuzdan yiyen bazı vatandaşlarımızın zehirlendiği tespit edildi. Bu nedenle bazı örnekleri Ürdün’e ve Lübnan'a göndererek analizini yaptırdık . Karpuzun içinde zehirli bir madde bulunmadığı sonucu ortaya çıktı. Ancak sağlıklı bir ürünün içinde delik bulunmaması lazım. Bu nedenle İran karpuzunu da yasakladık." dedi.