İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, finans piyasasının İstanbul'a taşınması ile ilgili, "İstanbul finans merkezi olmasının maalesef Bankalar Birliği’nin dahi bugün gündeminden çıkmış vaziyette ve finans merkezi olmak içinde istikrar olması lazım. Siz her güne yeni bir sürprizle başlarsanız, her güne gazetelerinizde enteresan olaylarla başlarsanız bu olmaz, yatırımcıyı korkutur." dedi.

Ersin Özince, Ankara’da Atılım Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Girişimcilik ve Yenilik’ konulu seminerinde konuştu. Günümüz insanının tümünün girişimci ve yenilikçi olmasının bir zaruret olduğunu söyleyen Özince, yeniliğe ayak uydurulamadığı takdirde toplumda var olmakta güçlük çekileceğine işaret etti. Özince, "Entelektüel bir bilgiyi ancak yenilikle takip edebileceğimizi düşünecek olursak bugünün iş hayatında yenilikçi olmadan hiçbir şeyi yapmak mümkün değil. Bilgiye sahip olmadan hiçbir şeyi yapmak mümkün değil. Ne yazık ki buna artık sadece teknoloji veya ağır sanayi ürünlerinde değil en basit ürünlerde bile yaşıyoruz." diye konuştu.

Ülkenin bilimsel altyapı ve bilimsel araştırma açısından çok iyi olmadığını dile getiren Özince, "Bizim toplumumuzun özellikle geliştirme ve araştırma konulularındaki seviyesi birçoğumuzun malumudur. Bizim ülkemizde girişimcilik daha ziyade çok aşırı teknoloji geliştirmeyen sınai üretim alanlarında ve tarımsal üretim alanlarında geliştiğini görüyoruz. Ülkemizde yapılan girişimlerinde çok büyük bir bölümünün tüketim ile ilgili alanlarında hizmet sektörlerinde olduğunu görüyoruz. Global rekabette biz şanslı olan toplamlardanız dünyanın neresinden bize rekabet geleceğini bilmiyoruz. Türkiye’nin dinamik insan yapısı ve giderek küçülen aile yapısı daha çok bireylerin kendi kişisel ekonomisini yaratma arzusu iş hayatı ile ilgili bir takım imkanlar sunuyor. Türkiye’de bu trendler olduğu için yabancı sermayenin ilgisini çekiyor.’’ ifadelerini kullandı.

İş hayatıyla ilgilenenlere bazı tavsiyelerde de bulunan Özince şöyle devam etti:

"Mutlaka iş hayatıyla ilgilenenlerin dünyadan haberi olması lazım, asgari yayınları izlemek lazım. İş hayatıyla ilgili gazetelerden bir kaçını takip etmek her alanda insanı yeniliyor. Ülkemizde bir takım imkanlar var ama her şeyden önce şunu istememiz lazım; girişim ortamının istikrarlı dürüst eşitlikçi olması lazım. Bunun için ülkemizdeki bir çok noksanı giderilmesini talep etmek lazım. Finansala piyasalarımızın sermaye piyasasıyla gelişmesi lazım. Vergi adaletinin sağlanması lazım. Vergi adaletini sağlamadıktan sonra girişimci olamazsınız. Bütün hayat yeniliğe ayak uydurabilmekle ilgili bu hiçbir zamanda bitmiyor. Yeniliğe ayak uydurmakta ayağınızın sürçtüğü zaman zihni melekelerinizin azaldığını ve yavaş yavaş gerileme devrinin başladığını görürsünüz." şeklinde konuştu.

Özince, finans piyasasının İstanbul'a taşınması ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine de şunları söyledi:

"İstanbul’un finans merkezi olması maalesef Bankalar Birliği’nin dahi bugün gündeminden çıkmış vaziyette ve finans merkezi olmak içinde istikrar olması lazım. Siz her güne yeni bir süprizle başlarsanız, her güne gazetelerinizde enteresan olaylarla başlarsanız bu olmaz, yatırımcıyı korkutur."