Almanya Dışişleri Bakanlığı, İstanbul’daki Özel Alman Lisesi’nde patlak veren yolsuzluk olayını yerinde incelemek üzere İstanbul’a özel müfettişler gönderecek.

Yeşiller’in soru önergesi üzerine açıklamada bulunan bakanlık, zimmete geçirilen net miktar hakkında da bilgi verdi. Buna göre zimmete geçirilen para miktarı, 1 milyon 922 bin 47 Euro ve 2 milyon 155 bin 246 Türk Lirası olarak hesaplandı. Bu da zararın yaklaşık 2,5 milyon Euro’yu bulduğu anlamına geliyor. Alman halkının vergileriyle desteklenen okuldaki yolsuzluk 2013 yılından beri saklanmış, yönetim kurulu değişince de Türkiye’deki savcılık harekete geçirilmişti.

İddiaya göre okulun banka hesabından ve kasasından 2,5 milyon Euro çalınmıştı. Türkiye’de savcılık eski muhasebeci ile hayat arkadaşına karşı soruşturma yürütüyor. Bakanlık, vergilerle elde edilen paraların değil, öğrencilerin velilerinden alınan okul ücretlerinin zimmete geçirildiğini bildirdi.

Açıklamaya göre uzun süre konuşulması engellenen olay, 2013 yılında derneğin yönetim kurulunda bulunan Alman Başkonsolosun ve okulun ihbarda bulunmasıyla ortaya çıktı.
    
Bakanlık, 13 öğretmenin işine son verilmesinin bu olayla ilgisinin olmadığını duyurdu. Özel Alman Lisesi İdare Derneği'ne göre de haziran ayında çok sayıda öğretmene fazla maaş gönderilmesinin yolsuzlukla ilgisi yok. Dernek Başkanı Mathias Köhle, bunun sadece yeni muhasebe programından kaynaklanan bir hata ile ilgili olduğunu söyledi.