Almanya'nın başkenti Berlin'de Anne ve Göçmen-İş Hayatı için Motivasyon Projesi (MUMM) göçmen annelere hizmet için kapılarını açtı. MUMM çocuklarını büyüttükten sonra iş hayatına geri dönmek isteyen veya mezuniyetten sonra hiç çalışmamış yüksek tahsilli annelere hizmet verecek.

Berlin’de ilk veya orta dereceli okul mezunu göçmen annelere yönelik çok çeşitli meslek projeleri veya meslek eğitimine hazırlık projeleri yürürlükte bulunuyor ancak çalışmaya ara vermiş veya mezuniyetten sonra iş hayatından uzak kalmış yüksek tahsilli anneleri iş hayatına hazırlayan proje neredeyse yok gibi.

Bu açığı yeni hizmete sokulan “MUMM Mutter und Migrantin. Motiviert im Job” (Anne ve Göçmen – İş Hayatı için Motivasyon) başlıklı proje gidermeyi amaçlıyor. Proje Müdürlüğünü Berrin Alpbek’in yaptığı Anne ve Göçmen-İş Hayatı için Motivasyon Projesi Federal Aile ve Kadın Bakanlığı tarafından finanse ediliyor. Kadınlara yönelik projelerde yıllara dayanan birikim ve tecrübeye sahip, daha önce de FAME adlı bir kadın projesinde sorumlu olarak görev yapan Berrin Alpbek, “Bu proje bir ihtiyaçtan doğdu. FAME Projesi esnasında birçok üniversite mezunu anne danışmanlığa gelerek bize yardımcı olun diye rica etti.

Biz de onların ihtiyaçları doğrusunda kısaca MUMM olarak adlandırdığımız yeni bir proje hazırladık” diyerek şubat ayında hizmete giren, nisan ayından bu yana aralarında Türklerin de bulunduğu 15 kadına destek veren MUMM kapsamında annelerle ilk çalışmanın karşılıklı tanışma görüşmesiyle başladığını söyledi. “İlk görüşmede biz projeyi detaylı olarak tanıtıyoruz. Anne kendini tanıtıyor ve birlikte iş piyasasına adım atabilmesi için öncelikli ihtiyaçlarını belirliyoruz, sonra da ihtiyaçlar doğrultusunda çalışmalarımız adım adım ilerliyor” diyen iki çocuk annesi Alpbek, “Bu proje kapsamında biz kadınlara iş bulmuyoruz, işin nasıl bulunacağını gösteriyoruz. Yani balık vermiyoruz, balık tutmasını öğretiyoruz.” şeklinde konuştu.

DİPLOMALARIN TANINMIŞ OLMASI ŞART DEĞİL

Anne ve Göçmen-İş Hayatı için Motivasyon Projesi’nin en önemli hedefi bir yandan kadınlara kendi potansiyellerinin, yeteneklerinin, deneyim ve birikimlerinin farkına vardırmak öte yandan iş piyasasını “Sessiz rezerv” olarak da nitelendirilen kadın işgücünden haberdar etmek. Bu nedenle Berrin Alpbek’in deyimiyle MUMM projesiyle annelere kendi potansiyellerine giriş yapmaları sağlanıyor, bir insanın yetenekleri, bilgisi görünür kılınıyor. Projeden faydalanmak isteyen annelerde aranan tek şart yüksekokul veya ilkokul diplomasına sahip olmaları.

Bu arada diplomaların tanınmış olup olmaması önemli değil. Örneğin, Türkiye’de alınan bir üniversite diplomasının denkliği yapılmamışsa, bu herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Önemli olan annenin çalışmaya istekli olması. MUMM Müdürü Alpbek proje üzerine bilgiler verirken annelere verilen desteğin bir iş bulup çalışmaya başladıktan sonra da devam ettiğini ve iş yerinde ortaya çıkan sorunların çözümünde de annelere yardımcı olunduğunu belirtti. Alpbek, annelere seslenerek “Bizim projemiz kendinize güven geliştirmek, bizim rehberliğimizde iş piyasasına adım atabilmek için bir fırsat. Sizleri bu fırsatı değerlendirmeye çağırıyorum." dedi.

MUMM Projesi 4 yıl sürecek ve başarılı olması halinde bu süre uzatılacak.