Avustralya’da 2016 Federal seçimlerine hazırlanan muhalefetteki İşçi Partisi lideri Bill Shorten, iktidara gelmeleri durumunda geliri 300 bin doların üstünde olanlardan sabit oranda vergi alacaklarını açıkladı.

Söz konusu değişiklik, İşçi Partisi içindeki sol kanat tarafından da destekleniyor. Zenginlerden sabit oranlı vergi alınması taraftarı olan İşçi Partisi’nin önde gelen milletvekillerinden Anthony Albanese, zenginlerin çeşitli muhasebe teknikleriyle vergi sisteminin açıklarından yararlandıklarını ve çok az vergi verdiklerini belirtti.

Albanese, geliri 300 bin dolar ve üzerinde olan vergi mükelleflerinden, toplam gelirin yüzde 35’ne varan oranda sabit bir vergi alınmasını planladıklarını açıkladı.

Avustralyalı vergi uzmanları, son yıllarda giderek artan oranda Avustralyalı zenginin çeşitli yöntemlerle, yanlarında çalıştırdıkaları işçiler kadar vergi ödediklerini keşfettiler.

Avustralya Vergi Dairesi’nin 2011-2012 mali yılında yaptığı araştırmaya göre, geliri bir milyon dolardan daha fazla olan 75 Avustralyalı zengin sistemin açıklarını kullanarak hiç vergi ödemediler. 75 milyonerin toplam gelirlerinin 195 milyon doları bulduğunu ifade eden Albanese, “Toplamda 195 milyon dolar geliri olan bu zenginler vergi sisteminin açıklarını kullanarak sadece 82 dolar vergi ödediler.” dedi.

Zengin Avustralyalılardan toplam gelirlerinin sabit bir miktarının koşulsuz bir şekilde vergi olarak alınması ilk defa Güney Avustralya Eyaleti İşçi Partili Başbakanı Jay Weatherill tarafından gündeme getirilmişti. Watherill, zenginlerden alınacak sabit vergi sayesinde, devlet hazinesinin yılda 2.5 milyar dolarlık ilave bir gelir kazanabileceğine işaret etmişti.

Finans dünyasında zenginlerin bu şekilde çok az vergi vermesine “Buffet Kanunu” adı veriliyor. Dünyanın en zengin insanlarından birisi olan Amerikalı işadamı Warren Buffett’in yanında çalıştırdığı orta gelirli bir işçiden daha faz vergi ödediğinin ortaya çıkmasından sonra, az yada hiç vergi ödemeyen zenginlerin yaptığı bu işlem “Buffett Kanunu” lakabıyla anılmaya başlandı.