CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, IŞİD terörü nedeniyle Türkiye’nin Irak’taki ihracat kaybının 3.5 milyar doları bulduğunu, Gaziantep ekonomisindeki kaybın ise 750 milyon dolar olduğunu açıkladı.

CHP İş Dünyası Çalışma Grubu, Suriye ve Irak krizlerinin bölge illerinin ekonomisinde oluşturduğu sorunları incelemek üzere ilk ziyaretlerine Gaziantep’e yaptı. Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın başkanlığında yapılan ziyarete CHP milletvekilleri Mehmet Şeker, Ali Serindağ, Faik Tunay, Ramazan Kerim Özkan, Ramis Topal, Sedef Küçük, Selahattin Karaahmetoğlu, Umut Oran ile parti meclis üyeleri Elfin Tataroğlu ve Gülseren Onanç katıldı.

11 kişilik heyet, CHP Gaziantep İl Başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Resmi rakamlara göre Türkiye’de 1 milyon 700 bin Suriyelinin olduğunu dile getiren Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, bu sayının gayri resmi rakamlara göre 2 milyonu aştığını belirtti. Kritik sınır ilan edilen 100 bin sığınmacı sayısının resmi rakamlara göre 17 kez aşıldığını hatırlatan Faik Öztrak, Suriyeli sığınmacıların ulaştığı sayının Türkiye'deki 70 ilin nüfusundan fazla olduğunu dile getirdi.

'SURİYE SINIRIMIZ PEŞAVERLEŞTİ'

Güney sınırların radikal örgütler için güvenli yaşam alanı haline geldiğini ifade eden Öztrak, şunları kaydetti: "Suriye sınırımız Peşaverleşti. Perfore sınır haline geldi. Ülkemiz sınırları içerisinde kayıp bir kuşak oluşma riski her geçen gün artıyor. Ülkemize gelen Suriyelilerin 500 bini okul çağında, bunların sadece 175 binine eğitim veriliyor. Savaş nedeniyle ilimizin ve bölgemizin potansiyel kaybı büyüktür. Savaştan önceki koşullar devam etseydi ülkemizin Suriye’ye yapacağı ihracatın 2011-2014 arasında 10,5 milyar dolar olabileceği anlaşılmaktadır. Bu dönemde Türkiye’nin Suriye’ye olan ihracatı 4.5 milyar dolarda kaldı. Türkiye’nin Suriye’de ihracat kaybı 6 milyar dolar civarındadır. Bu kayıptan Gaziantep’e düşen pay da 150 milyon dolarlık bir ihracat potansiyelinden yararlanılamadı."

'GAZİANTEP EKONOMİSİNİN KAYBI 750 MİLYON DOLAR'

IŞİD terörü nedeniyle Irak pazarında yaşanan ihracat kaybının da yüksek olduğunu vurgulayan Öztrak, "2014’te Gaziantep’ten Irak’a yapılan ihracat yüzde 5,6 düşmüş, 2.2 milyar dolar seviyesinde kalmıştır. Burada da gerçekleşen kayıp 130 milyon dolardır. Irak’taki terör nedeniyle Türkiye’nin kaybı 3.5 milyar civarındadır. Gaziantep ekonomisindeki kayıp ise 750 milyon dolardır." dedi.

Türkiye'nin her yıl dışarıdan 40-50 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı çekebilecek durumdayken, geçen senenin ilk 11 ayında sadece net 4.3 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı çekebildiğine dikkat çeken Öztrak, şunları dile getirdi: "Dünya Bankası verilerine göre bölgede çıkan çatışma ve savaşlar ile Türkiye'nin bu ülkelerle ticaretini geliştirememesinin her bir vatandaşımıza çıkardığı maliyet kişi başına düşen gelirin yüzde 2 daha az olmasıdır. Bunu 2014'ün kişi başına geliriyle beraber değerlendirdiğimizde AKP'nin yanlış politikaları neticesinde her bir vatandaşımız 210 dolar kaybetmiştir. Bunu nüfusla çarparsak ülkenin kaybı 16 milyar doları bulmaktadır."

Hükümetin Suriye’de aldığı tavrın ülke insanlarının güvenliğini tehdit ettiğine dikkat çeken Öztrak, Türkiye’nin bu güvenlik tehdidinden kurtulabilmesi için bu hükümetten kurtulması gerektiğini ifade etti. Türkiye’deki iş kazaları hakkında açıklamalarda bulunan Öztrak, iş yeri denetimleri yarı bağımsız kurumlar tarafından yapılması gerektiğini belirterek, hükümetin baskısı altındaki denetim kurumlarının insan yaşamının yitirilmesinin önüne geçmesinin mümkün olmayacağını sözlerine ekledi.