Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge ve Ür-Ge’nin ekonomi ve istihdamda öneminin arttığını vurguladı. Işık, "Şu an Ar-Ge merkezi sayısı 176, yakında 200’ü geçeceğiz. Hedefimiz 500. Ar-Ge merkezlerinde 21 bini aşkın eleman istihdam ediliyor. Buralarda 10 bini aşkın proje ile ilgileniliyor. Projeler ülkeye önemli katkı sunacak. Teknoloji geliştirme bölgelerimizin sayısı ise 2002’de 2 idi, şu an 43’ü faal 61. Buralarda 31 bini aşkın eleman istihdam ediliyor, üretilen projeler de Türkiye’nin sıçramasını getiriyor." dedi.

Işık, Intel Galileo-İcat Kiti Programı’nın tanıtım toplantısında ayrıca bütçeden Ar-Ge’ye ayrılan payın yüzde 0,95 olduğunu; 2023’te yüzde 3’ü bulacağını açıkladı. Bu anlamda gereken yardımı yapacaklarını, teşvikleri vereceklerini taahhüt etti. Işık, Ar-Ge, Ür-Ge faaliyetlerine bağlı olarak patent ve marka başvurularının da arttığına işaret etti. Tasarım ofislerine önem verdiklerini anlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, bu çerçevede yeni bir adım attıklarını dile getirdi ve şu ifadeleri kullandı:

"Maliye Bakanlığı ile mutabakata vardık ve tasarım ofislerini de Ar-Ge merkezleri gibi teşvik edeceğiz. Tasarım ofislerinden teşvik alanlar da hatta Ar-Ge merkezlerinden teşvik alanlar da kimi vergi muafiyetlerinden yararlanacak. Bu önemli. Bir adım daha atıyoruz. Akademik birimlerimizin ticarileşen buluşlara katkısı dilenen seviyede değil. Bunun nedenlerinden biri öğretim üyelerinin projelerinde hak ettikleri payı alamamaları. Yani bir öğretim üyesinin ürettiği değerin orası veya burası kesiliyor, yüzde 50’nin altında kısmı kendine kalıyor. Bu defa da proje maliyetleri artıyor, endüstrinin yükü artıyor. Yeni karar aldık parlamentoya gönderdik, buna göre öğretim üyesi Ar-Ge yapacaksa bundan gelir vergisi almayacağız. Yine döner sermaye kesinti oranın yüzde 5, Ar-Ge fonunu yüzde 10 döner sermaye olarak yüzde 15’te sabitliyoruz. Yani yüzde85 ürettiği değeri öğretim üyesinde cebinde kalıyor."

Türkiye’de girişimcilik ruhu ve eğiliminin güçlü olduğunu belirten Fikri Işık, şöyle devam etti:

"Girişimcilik eğilimi araştırmalarında dünyada en iyilerdeniz. Yüzde 80’e yakın girişimcilik eğilim var. Ama bizim gerek duyduğumuz girişimcilik ruhunun yanında birlikte iş yapma kültürü. Şu an en çok ihtiyaç duyduğumuz alan birlikte iş yapma kültürü. Eğer birlikte iş yapma kültürünü elde edersek bir değil, onlarca milyar dolarlık şirket kurulur. Bireysel yetenekte iyiyiz ama takım oyununda sorunlarımız var. Bireysel yetenekte dünya ile yarışan futbolcumuz var. Ama milli takımımız başarılı değil. 2002’de dünya 3.’sü olan takım var ondan sonra Avrupa kupalarına gidemeyen takım var. Bu siyasette de akademik camiada da sanatta da karşımıza çıkıyor. En temel problem birlikte iş yapma kültürü."

Öte yandan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Intel tarafından hayata geçirilen Intel Galileo - İcat Kiti Programı kapsamında toplam 37 akademik kurumdan 60 öğretim üyesine, bin 50 adet Galileo Geliştirme Platformu gönderimi tamamlandı. Proje, akademik kurumların şirketler ile diyalogunun Galileo sayesinde artırılmasını ve Türkiye’den milyar dolarlık şirket çıkmasına katkı sunmayı hedefliyor. ‘Kendin yap’ tasarımcılar, mühendisler, sanatçılar ve maker toplulukları için tasarlanan Intel Galileo, 32-bit Intel Pentium sınıfı SoC tabanlı, Arduino uyumlu bir kart.