Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin lisanslı üretim yapan ülke konumunda kalmaması adına yerli otomobil imalatının önemli olduğunu vurguladı. Işık, bu anlamda birinci fazın son noktasına gelindiğini belirtti.

Fikri Işık, İstanbul Autoshow 2015’in açılış törenine katıldı. Törende yerli üretimin önemine işaret eden Işık, Türkiye’nin kendi otomobilini ortaya koyması gerektiğini dile getirdi. Işık, "Ülkede Tofaş var, Renault var, Toyota var, Hyundai var, Honda var, Bunlar Türkiye’de üretim yapıyor. Bunları yerli olarak görüyoruz. Ama şu aşamada Türkiye muhakkak ve muhakkak kendi otomobilini üretmeli." ifadelerini kullandı. Türkiye’nin lisanslı üretim yapan ülke konumundan kurtulması gerektiğine temas eden Işık, "Onun için biz, yerli otomobil üretimine odaklanıyoruz. Burada birinci fazın son noktasına geldik. Hedefimiz menzili artmış, elektrikli otomobil markası çıkarmak. Bu yarışta biz de yer alacağız." dedi.

Işık, ayrıca Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi’ni devreye alacaklarını açıkladı. 2016 başında merkezin inşaatına başlayacaklarını duyuran Işık, planlarının otomotivde mekaniğin değil elektroniğin ve yazılımın artması olduğunu bildirdi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, otomotivde Ar-Ge ve inovasyonun öneminin arttığından söz etti. İlaveten Türkiye’de 184 Ar-Ge merkezinde en büyük payın otomotivde olduğunu anlattı. Otomotiv sektöründen gelen vergi indirimi taleplerine de değinen Fikri Işık, şunları kaydetti:

"Bize ‘ÖTV’yi indirin, taşıt satalım’ derseniz olmaz. Bize sektör daha evvel K2 belgelerinin hafif ticari için sorun olduğunu beyan etti. Biz de bunu Ulaştırma Bakanımız ile, Başbakan Yardımcımız ile görüştük. Hafif ticari Türkiye’nin iddialı olduğu bir alan. Onun için ‘hafif ticari üretiminde K2 belgesinin fiyatını indirelim’ dedik. Yarı yarıya hatta daha çok indirime gittik. Bu tip önlemlere varız. Ama ‘vergiyi indirin, ithalat yapalım’ derseniz buna sıcak bakmayız. Bundan böyle Türkiye’nin üretmeden refah artışı vaatlerine karnı tok."

Işık, törende son olarak TÜYAP’ta 22-31 Mayıs tarihlerinde açık kalacak İstanbul Autoshow’un açılış kurdelesini kesti; ardından fuar alanını turladı, direksiyona oturdu.

TÜYAP’ta 22-31 Mayıs tarihlerinde yapılacak fuarda 500’e yakın model tanıtılacak.