İstanbul Sanayi Odası (İSO) Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine göre Ağustos ayında imalat sektörünün faaliyet şartları kötüleşti. Söz konusu gösterge, hem Türkiye hem İstanbul için 50 puan seviyesinin altında kaldı. Bu da sanayinin durumunun olumsuz olduğuna işaret ediyor. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “İstanbul sanayisinin 1-2 aydır duraklama içinde olduğunu tahlil ediyor, görüyoruz. Bunu rakamlar da net olarak ortaya koyuyor.” dedi.

İSO, PMI için danışmanlık şirketi Markit ile anlaştı. Anlaşma gereği her ay Türkiye ve İstanbul PMI İmalat Sanayi Raporu adı ile veriler açıklanacak. Bu çerçevede yapılan basın toplantısında protokol paraflandı ve Ağustos ayı PMI rakamları da ilan edildi. Firmaların satın alma ve tedarik yöneticilerinden alınan eğilim anketlerine dayanan rakamlara göre Temmuz ayında 50,1 olarak ölçülen Türkiye PMI’ı, Ağustos’ta 49,3’e gerileyerek imalat sektörünün faaliyet şartlarının kötüye gittiğini ortaya koydu. Bu dönemde üretimde önemli bir oynama görülmedi, firmalar istihdamda kesinti yaptı. Kur artışı üreticinin aleyhine oldu.

Türkiye gibi İstanbul sanayiinin de faaliyet şartlarında kötüye gidiş devam etti. Temmuz ayında 46,3’e denk gelen İstanbul PMI’ı, Ağustos’ta 48,5’e geldi ancak Mayıs’tan bu yana en hafif kötüleşme olarak kaydedildi. Söz konusu rakamları değerlendiren İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Türkiye PMI’ı, Ağustos ayında 0,8 puan indi 49,3 oldu ve imalat sanayi faaliyet şartlarında bozulma sinyali verdi. İstanbul İmalat PMI verisi ise Ağustos’ta 48,5’e geldi ve İstanbul imalat sanayiinin faaliyet şartlarında bozulma hafif oldu.” dedi. Gazetecilerin, “Türkiye ve İstanbul’un durumu nereye gidiyor?” sorusunu da şöyle cevapladı:

“Türkiye ve İstanbul 50 puan seviyesinin altında kaldı. İstanbul’da hafif bir toparlanma var ama yine de Türkiye’nin bir bant altında. Bunun kendi içinde birtakım yorumlarını yapacağız. Burada İSO için esas olan PMI rakamlarından kendi mutfağımızda yararlanmak, buna göre önerilerde bulunmaktır.”

Bahçıvan, ayrıca “İstanbul sanayisinin 1-2 aydır duraklama içinde olduğunu tahlil ediyor, görüyoruz. Bunu rakamlar da net olarak ortaya koyuyor.” ifadelerini kullandı.

Markit Direktörü Richard Willis de çalışmaları ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“30 ülkede imalat sanayiinin yanında inşaat ve perakende sektörlerini de kapsamaya alıyoruz. Dünyada toplamda 22 bin yönetici ile anket yapıyor ve her ay 55 anket yayınlıyoruz. Rapor, Türkiye ihracatının yüzde 46'sının yapıldığı Euro Bölgesi’nin durumu için de fikir verecek. Örneğin Londra'nın böyle bir yanı yok. İstanbul'da ilk ay 105 şirket ile temasta idik, yüzde 75-80 geri bildirim aldık. Şirket sayısının ileride 300’ü bulacağını tahmin ediyoruz.”