İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, "Hükumetler arasındaki siyasi krize rağmen Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret büyüyor." dedi. İki ülke arasındaki ticaretin daha fazla gelişmesini istediklerini belirten Cohen,bunun için hem sivil, hem resmi kurumlar ile görüşmeler yapabileceklerini söyledi.

Ekonomi gazetecileri ile bir araya gelen Cohen, iki ülke arasındaki ticari gelişmeleri değerlendirdi. Tel Aviv ile Ankara arasındaki siyasi krize rağmen karşılıklı ticaretin arttığına dikkat çeken Cohen, bunda özel sektörün büyük payının olduğunu belirtti. Şirketlerin iş yapmaya devam ettigini kaydeden Cohen'in verdiği bilgiye göre 2007'de iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2,8 milyar dolar idi. Tutar 2014 sonu itibarıyla 5,5 milyar dolara ulaştı. Cohen, iki ülkenin açıkladığı ticaret rakamlarında bazı küçük farklılıklar olduğunu belirterek, bunun hesap tekniğinden kaynaklandığını ifade etti.

Türkiye ile karşılıklı ticaret hacminin iki senede yüzde 25’ten fazla bir artış gösterdiğine dikkat çeken Cohen, hizmet sektörü ve yatırımlar da dikkate alındığında rakamın daha da büyüdüğünü kaydetti. İkili ticaretin yanı sıra, bölgesel ekonomik işbirliklerine de gidilebeceğini dile getiren Cohen, enerji, su yönetimi, doğalgaz çıkarma, finans ve bankacılıkta işbirliği yapılabileceğini söyledi.

İsrail’in Türkiye’ye ihracatının yüzde 70’ini kimyasallar oluşturuyor. Ayrıca yüzde 9 oranında plastik ve lastik mamulleri ihracatı da var. Yüzde 6,5 oranında da elektrikli ekipmanları satışı yapıyor. İsrail ise Türkiye’den çeşitli malzemeler alıyor. Bunlar; plastik, lastik, mineral, tekstil, beton, seramik, cam makineleri ve otomotiv sektörü şeklinde sıralanıyor.