Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yeni kurulacak hükümetten işsizlik ve yatırım ortamının iyileştirilmesine öncelik vermesini istedi. Öncelik verilmesi gereken birçok konu olduğunu belirten Yorgancılar, “Ekonomiyle ilgili olarak cari açık, büyüme, işsizlik ve yatırım ortamının iyileştirilmesi öncelikli gündem maddeleri. Ancak AB ve ABD arasındaki serbest ticaret anlaşması ve teşvik sisteminin belirlenmesi gibi öncelik verilmesi gereken birçok konu var.” dedi.

‘ÇOK SESLİ BİR HÜKÜMET KURULMALI’

Hükümet kurma çalışmalarını da değerlendiren Yorgancılar, seçimlerin sona erdiğini, ortaya çıkan tabloda siyasi partilerin uzlaşması ve ortak akılda buluşması gerektiğini vurguladı. Mevcut tabloda erken seçimin düşünülecek bir konu olmadığını ifade eden Yorgancılar, “Bir an önce hükümetin kurulması gerekiyor. Ama erken seçim şu an düşünülmesi gereken bir şey değil. Ortaya çıkan tabloda halkımızın istediği çok sesli bir meclis. Buna paralel çok sesli bir hükümet oluşmalı. Siyasi partilerin, ülkemizin ve milletimizin menfaatlerini ön planda tutarak, fedakarlık yaparak hükümeti kurarak bizleri yöneteceklerine inanıyorum.” diye konuştu.

‘ERKEN SEÇİMDE BENZER BİR TABLOYLA KARŞILAŞABİLİRİZ’

Erken seçimde yine benzer bir tabloyla karşılaşılabileceğini dile getiren Yorgancılar, şunları kaydetti: “Erken seçim olduğunda yine buna benzer bir tablo ortaya çıkarsa ne olacak? Üç ay sonra tekrar seçim mi yapacağız? Koalisyon ile yönetilen çok ülkeler var. Bunlar içinde de olumlu sonuç alınan iyi örnekler mevcut. Biz de bu örneklerden biri olabiliriz. Geçmişte yapılan kötü uygulamaları ve hataları Türkiye yine yapacak diye değerlendirmek doğru değil. Çünkü Türkiye’de çok şeyler değişti. Ülke de büyüyor. Yüzde 11 büyümeyi sağlayan özel sektör. Bu ülke hepimizin. Yüzde 84'e yakın katılımla seçim yaptık. Münferit olayların dışında bir şey olmadı. Herkes oyuna sahip çıktı. Hükümeti kuracak siyasi parti liderlerinin de mutlaka ortak akılla hükümeti kuracaklarına inanıyorum.”

Yeni kurulacak hükümetin izleyeceği politikaların da son derece önemli olduğunun altını çizen Yorgancılar, “FED'in faiz artırımı-kurlardaki dalgalanmaların iyi bir biçimde izlenmesi gerekiyor. AB-Ortadoğu ve Kuzey Afrika ticaretindeki eğilimleri hala önümüzde risk olarak duruyor.” dedi.