Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi (VTsIOM) işsizlik hakkında düzenli olarak yaptığı anketin ağustos ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre işsizlik oranlarındaki azalma devam ediyor, fakat buna karşılık her beş Rusya vatandaşından biri işini kaybetme endişesiyle para biriktiriyor.

Ankete göre işsizlikten korkan Rusların oranı temmuz ayından sonra yüzde 7 azalarak yüzde 29 oldu. Sene başında işsizlikten endişelenenlerin oranı yüzde 44 iken, ağustos ayında yüzde 29’a düşmesi dikkat çekti.

Anket verilerine göre her dört Rus'tan biri işini kaybettiğinde sorunsuz bir şekilde başka bir iş bulabileceğini düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 28’i iş bulmakta zorlanacağını, yüzde 12’si ise iş bulamayacağını tahmin ediyor.

Ankete göre birikim yapanların oranı temmuz ayına göre değişkenlik göstermedi. Her 5 Rus'tan biri kara günler için şu anda birikim yapıyor.

Ankette ayrıca “Kaç yakınınız son 3 ayda işini kaybetti?” sorusu soruldu. Katılımcıların yüzde 10’unun dört ya da daha fazla yakını işini kaybederken, yüzde 17’sinin ise 2-3 yakını işinden ayrılmak zorunda kaldı. Yüzde 64’ün ise işini kaybeden yakını bulunmuyor.

Buna ek olarak Rusya Federal İstatistik Servisi'nin (Rosstat) verilerine göre ocak ayında işsizlik yüzde 5,5 iken ağustos ayında yüzde yüzde 5,3’e düştü.

VTsIOM çalışmayı Rusya’nın 46 yerleşim yerinde 1600 kişi ile görüşerek gerçekleştirdi.