Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), siyasi ve ekonomik belirsizliklerin makro dengeleri olumsuz etkilediği uyarısında bulundu. Konfederasyon tarafından yayınlanan Ekonomi Bülteni’nde ekonomi ile ilgili risklere yeniden seçim ihtimali ve terör olaylarının eklendiğine işaret edildi.

Temmuz ayı bülteninde dünya ekonomisinin risklerle karşı karşıya olduğuna işaret edildi. İstikrarlı görünen ülkelerin dahi borçlanma ve cari açık sorununa aday olduğuna temas edilen bültende “ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını arttırması ile iç ve dış dengesi zayıf ekonomiler, istikrarı teminde güçlük çekecektir. IMF, bu ayın sonunda yayınladığı Dış Âlem Raporu’nda Türkiye, Malezya ve Güney Afrika’nın rezervlerinin döviz cinsinden kısa vadeli borçlarına göre yetersiz olduğu ve bankacılık sektörünün buradan doğacak döviz riskini karşılamakta güçlük çekeceği saptamasında bulunmuştur.” denildi. Bültende ayrıca şunlar kaydedildi:
“Sıraladığımız bu riskler, ekonomide belirsizliği arttırmaktadır. Bu da doğal olarak para, döviz ve mal piyasalarında fiyatları pahalandırmakta, zaten zayıf seyreden yatırım eğilimini daha da aşağıya çekmektedir. Halen yüzde 3 civarında seyreden büyüme yetersizliğinin istihdam sorunlarını daha da arttırabileceği, kaygı yaratan bir diğer husustur. Ancak hükümetin bütçe dengesini bozucu hamlelerden kaçınmış olması ve mali disipline bağlı kalması Türkiye ekonomisi için çok önemli bir artıdır.”

Mali istikrara rağmen siyasi ve ekonomik belirsizliklerin artmasının ekonomide güven ortamının geçen seneye göre zayıflamasına neden olduğu belirtilen bültende şu ifadelere yer verildi:
“Nitekim Tüketici Güven Endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azalmış ve Haziran ayında 66,45 olan endeks Temmuz ayında 64,66’ya gerilemiştir. Reel Kesim Güven Endeksi ise Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,4 yükselmiş, fakat 2014’ün Temmuz ayına göre yüzde 3,5 düşmüştür. Ekonomik Güven Endeksine gelince, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 4,8 oranında artarak 79,8 değerinden 83,6 değerine yükselmesine rağmen, 2014 yılı Temmuz ayına göre yüzde 7,2 azalmıştır. Beklentilerdeki bu istikrarsızlık enflasyon oranını olumsuz etkilemektedir.”
Bültende, geçen yıla göre daha düşük seyretmekle birlikte, enflasyon oranının istenilen düzeye çekilememesinin, döviz kuru artışlarına, belirsizliklere ve kurumsal düzenlemelerin zayıflığına bağlı olduğu vurgulanarak, “sanayi sektöründe KDV ve ÖTV oranlarının yüksekliği imalat sanayiinde fiyatların artmasına neden olmaktadır.” denildi.