İsviçre Frangı’nın Euro karşısındaki alt limitini Ocak ayında sürpriz bir kararla serbest bırakan İsviçre Merkez Bankası, 2015 yılının ilk döneminde kur değişiminden dolayı 29, 3 milyar Frank zarar açıkladı. Ekonomistler miktarı biraz fazla bulsa da zararın beklenen bir durum olduğunu açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan’ın almış olduğu karar 15 Ocak tarihinden bu yana piyasalarda bir numaralı gündem olarak yer alıyor. Zira o günden buyana İsviçre Frangı Euro karşısında yüzde 15 seviyelerinde değer kazandı. Frank’ın halen dünya piyasalarında çekiciliğini koruması ve güvenli liman olarak rağbet görmesi Merkez Bankası’nın eksi faiz uygulamasını da destekliyor. Özellikle iş dünyasında ihracat ağırlıklı çalışan firmalar ve küçük ve orta büyüklükteki girişimciler mevcut şartlardan en çok etkilenen kesimler olsa da Thomas Jordan’ın kararını savunan ekonomist ve siyasisiler de var. Merkez Bankası’nın özerkliğini hissettirerek piyasalarda tekrar serbest döviz politikası uygulayan Jordan, Amerikan Doları karşısında sürekli değer kaybeden Euro’ya karşı bir nevi kendi gücünü göstermiş oldu.

2015’in ilk üç aylık döneminde İsviçre Frangı karşısında Euro yüzde 13, Kanada Doları yüzde 10,7, Sterlin yüzde 6,9 ve Yen yüzde 2,3 değer kaybetti. Frank için bu çalkantılı dönemde serbest dalgalanmaya bırakılmasının ekonomi politikaları açısından en isabetli metot olduğuna işaret ediliyor. Öte yandan Merkez Bankası’nın altın stokları değişmezken piyasalardaki fiyat değişiminden ötürü bu alanda da 1 milyar Franklık bir değer kaybı yaşadı.