Otomobillerin gaz emisyon değerlerini bilerek düşük gösterdiği anlaşılan Volkswagen firmasına ilk tedbir İsviçre’den geldi. Yapılan açıklamaya göre İsviçre’deki toplam kusurlu araç sayısı 128 bin 802.

26 Eylül Cumartesi günü İsviçre Federal Karayolları (ASTRA) aldığı karar ile ülke genelinde henüz yola çıkmamış Euro 5 normundaki motor donanımı olan VW Grubu altındaki markaların satışını yasakladı. Alınan karar sonrası haziran 2009 ile haziran 2015 yılları arasında üretilen ve EA 189 tipinde, ağırlıklı olarak 2.0 TDI motoruna sahip Volkswagen, Audi, Skoda ve Seat markalarından İsviçre’ye kayıtlı toplam 128 bin 802 aracın seyir halinde olduğu açıklandı.

ASTRA’dan yapılan açıklamada alınan tedbir kararının seyir halinde olan 128 bin aracı şimdilik ilgilendirmediği, bu araçların alım satımlarında herhangi bir kısıtlama getirilmediği, fakat yeni gelişmelere göre durum değerlendirilmesi yapılacağı açıklandı.

VW’DEN SONRA AUDİ, SKODA VE SEAT’TA KUSURLU ARAÇ SAYISINI AÇIKLADI

Dünya genelinde haziran 2009 ve haziran 2015 yılları arasında üretilen ve satışı yapılan EA 189 tipinde, ağırlıklı olarak 2.0TDI motorlarında uygulanan bu kandırmacada ilk olarak VW’nin bütün markalarında toplam 11 milyon aracında kullanıldığı açıklandı. Sonraki günlerde ise grubun diğer markaları Audi, Seat ve Skoda’dan da tahmini açıklamalar geldi. Audi 2,1 milyon, Skoda 1,2 milyon ve Seat ise 700 bin aracında benzer programın yüklü olduğunu duyurdu.

Öte yandan VW, sorunun sadece Euro 5 normundaki motorları ilgilendirdiğini, son model Euro 6 motorlarda bu programın yüklü olmadığını garanti etti.