İsviçre Federal İstatistik Ofisi geçen yıl tam zamanlı çalışan kişilerin haftalık ortalama mesailerini hesapladı. Buna göre ülke genelinde tam zamanlı çalışan kişiler toplamda 7,7 milyar saat mesai yaptı. Haftalık mesai ortalaması ise 41 saat 20 dakika.

İsviçre genelinde çalışan iş gücü arttığı gibi çalışma saatlerinde de yükselme görülüyor. Bir önceki yıla göre otalama mesai yüzde 1,2 arttı.

İstatistik Ofisi verilerinde en dikkat çeken araştırma ise yabancıların çalışma saatlerindeki üstünlüğü. Siyasi açıdan pek çok konuya malzeme olan İsviçre’deki yabancı nüfus, bu perspektifte de kendileri üzerinden siyaset yapan kişilere en güzel cevabı vermiş oluyor. Zira ülkede yapılan toplam 7,7 milyar saatlik işin yüzde 32’si yabancı kişiler tarafından gerçekleştiriliyor. Yabancıların iş gücü piyasasındaki oranı yüzde 29. Yani yabancı oturumlu kişiler sahip oldukları iş potansiyelinden daha fazla efor sarf ediyor. Kadın çalışanlarda da benzer bir durum söz konusu. Kadınlar ülke genelinde yüzde 46,5’lik bir iş gücüne sahipken toplam çalışma saatleri yüzde 38’i buluyor.

ORTALAMA BEŞ HAFTA TATİL YAPILIYOR

Geçen dört yıl içinde ülkede sayıları 5 milyonu bulan iş gücü, bir yıl içinde ortalama 5 hafta olan tatil günlerini geçen yıl 5,1 haftaya çıkardı. Gençler yılda 5,3 hafta tatil yaparken, orta yaşlılar diyebileceğimiz yaşları 20 ila 49 arasında olanlar 4,9 hafta, yaşları 50 ila 64 arasında olanlar ise yılda 5,5 hafta izin kullanıyor.

EN FAZLA ÇİFTÇİLER EN AZ HİZMET SEKTÖRÜ ÇALIŞIYOR

Çalışan kitle içerisinde istatistik verileri haftada 45 saat 8 dakika ile birincil sektör çalışanların olduğunu açıkladı. Birincil sektöre kimler giriyor dendiğinde ilk akla gelenler tarım, maden ve orman işlerinde çalışan kişiler. İsviçre’de en çok çalışan ikinci sektör ise haftada 42 saat ve 26 dakika ile finans ve sigorta sektörü çalışanları. hizmet sektöründe çalışanlar ise haftada 41 saat 54 dakika mesai yapıyorlar.