İzmir İtalyan Ticaret Odası’nın organizasyonuyla İtalya’nın Parma kentinde düzenlenen Mecspe 2015 Uluslararası Mekanik Fuarı’na başta İzmir olmak üzere İstanbul, Ankara, Bursa ve Sivas’tan katılan Türk sanayicileri yaptıkları görüşmelerden umutlu döndü. Düzenlediği iş gezileriyle ülke ekonomisine katkı yapan İzmir İtalyan Ticaret Odası, otomotiv ve mekanik sektörlerinde faaliyet gösteren Türk firmalarını her yıl olduğu gibi bu yıl da Mecspe Uluslararası Mekanik Fuarı’na götürdü.

Avrupa’dan sadece Türk firmalarının davet edildiği fuar süresince katılımcı firmalar, hem fuarı gezdiler hem de İtalyanlarla ikili görüşmeler yaptılar. Fuarda yerli firmaların özellikle kalıp, benzer enstrümantasyon ürünler ve makinelerle ilgilendiklerini ifade eden İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rebii Akdurak, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren İtalyan firmalarla tanışan Türk firmaların yetkililerinin, yeni işbirlikleri kuracaklarını belirttiklerini söyledi.

‘OTOMOTİVCİLER BİZİ TERCİH EDİYOR’

Ayrıca fuarda İzmir İtalyan Ticaret Odası tarafından Türkiye’de mekanik ve otomotiv sektörü hakkında genel bilgiler içeren ve odayı tanıtıcı bir sunum yapıldığını belirten Akdurak, “Bu sunumda otomotiv üreticilerinin yurtdışı satışları için Türkiye’yi üretim üssü olarak tercih ettiği ve Türkiye’de bu sektörde üretimin yaklaşık yüzde 73’ünün yabancı pazara yönelik gerçekleştirildiğini anlattık. Türkiye ile İtalya arasında her geçen yıl büyüyen bir ticaret hacmi var. Bu süreçte elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

4 MİLYAR DOLARLIK TİCARET

Türkiye ile İtalya arasındaki ithalat ve ihracat rakamları hakkında da bilgiler veren Akdurak, şunları kaydetti: “2013 yılında İtalya’dan Türkiye’ye makine ithalatı 3 milyar 249 milyon dolar oldu. Yine aynı yıl Türkiye’nin İtalya’ya makine ihracatı ise 439 milyon dolar oldu. İtalya’ya en çok ihraç edilen makineler arasında buzdolapları, soğutucular, beyaz eşya, motor ve makine parçaları, dişliler bulunuyor. İtalya’dan ithal etiğimiz başlıca makineler ise bulaşık makineleri vanalar, dizel ve yarı dizel motorlar, dişli takımları ve şişeleme makineleri.”