Dünyanın en önemli turizm fuarı olarak gösterilen ve bu yıl 49.’su düzenlenen ITB Berlin kapılarını açtı. 4-8 Mart 2015 arasında düzenlenen fuara, 186 ülkeden 10 bin 96 turizm şirketi katılıyor. Son iki gün halka açık olacak fuara, 100 binden fazla ziyaretçi bekleniyor.

Türkiye’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal’ın da katıldığı fuarda, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu üyelerinden Sadun Alp, Şinasi Akçay, Haluk Alay, İlter Yılmaz ve Uğur Şener Güngör, İzmir ve ülke turizmini tanıtmak amacıyla yerini aldı. Sürmeli Efe Hotels Genel Müdürü Alp, fuarla ilgili izlenimlerini aktardı. Stant yeri ve dizaynlarının istenen seviyelerde olmadığını söyleyen Alp, katılımcıların tesis ve otel oda satışlarının yeterli olmadığını kaydetti. Ekonomik krizi yüzünden Rusya pazarında meydana gelen kayıpların, gelecek senelerde de turizmcileri olumsuz etkileyeceği bilgisini aldıklarını belirtti.

‘KÖTÜ STANT YERİ VE DİZAYNLARI OTELLERİ GERİ PLANA İTTİ’

ITB Berlin Turizm Fuarı’nın yoğun bir katılımla açıldığını ifade eden Sadun Alp, stantlar ve dizaynların görünüşleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Özellikle stant tasarımlarının yeterli kalitede olmadığını ve bu durumun otelleri geri plana ittiğini ifade ederek, “Stant dizaynları bu sene, geçen senelere oranla çok iç açıcı olmadığı gibi otellerin birçoğu geri planda kalmış ve bölge sivil toplum örgütleri ile belediyeler daha ön plana çıkmış durumda.” dedi. Birçok otelin fuarın arka tarafında ve görünmeyen yerlerinde yer aldığını, ziyaretçilerin bu alanlara ilgi göstermediğini kaydetti. Otellerin yanısıra fuarın arka tarafında bulunan görüntü malzemelerinin de ziyaretçiler tarafından rahat görülemediğine dikkat çeken Alp, bu olumsuz duruma geçen ocak ayında Hollanda’da yapılan Utrecht Turizm Fuarı’nda da rastlandığını söyledi. Alp, “Arka tarafta bulunan görseller yan koyulmuş olsaydı, çift taraflı olan görseller katılımcılar tarafından rahatlıkla görülebilirdi. Bu hata, aynı şekilde Hollanda Utrecht 2015 Fuarı’nda da yapılmış, kendilerine ve yetkililere bu konuda bilgi verilmişti.” şeklinde konuştu.

Fuar katılımcılarının ortak sıkıntısının, otellerin ve tesislerin oda satışlarının yeterli düzeyde olmaması olduğunu belirten Sadun Alp, şöyle devam etti: "Bununla ilgili olarak birçok tesis, inanılmaz aksiyonlar üretmeye çalışıyor. Hattâ Ege Bölgesi’ndeki beş yıldızlı bir tesisin 13 euro civarında fiyat verdiğini ve bu fiyatın inanılmaz ucuz olduğunu söylediler. Buna rağmen yapılan aksiyonlar artık fazla etkili olmuyor. Tüm bunlara ek olarak yapılan erken rezervasyonların süresi, daha ileriki tarihlere uzatılmış durumda.”

‘RUSYA PAZARINDAKİ KAYIP, GELECEK SENELERDE DE ZARAR VERECEK’

Fuar katılımcılarının Rusya’da yaşanan ekonomik krizin bu pazarda oluşturduğu maddi kayıplar üzerinden değerlendirmeler yaptığını ifade eden Alp, “Fuar katılımcıları, Rusya pazarındaki kayıpları telafi etmek için yapılan aksiyonların sadece bu sene değil, gelecek senelerde de zarar vereceğini ifade etti.” dedi.