İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla ilçesine bağlı Bademler’de çiçek üreticileriyle alım sözleşmesi imzaladı. Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden 2010 yılından itibaren 4 milyon liralık çiçek ve çalı bitkisi alan Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılının ilk altı aylık döneminde de 626 bin liralık alım yaptı. Yeni sözleşmeyle Urlalı üreticiye 1 milyon liralık destek sağlanması hedefleniyor.

Köy meydanında düzenlenen imza törenine konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, 1992 yılında hayatını kaybeden Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kurucu Başkanı, Gümrük ve Ticaret eski Bakanı Mahmut Türkmenoğlu’nu, kooperatifçiliğe ve siyasete yaptığı katkılar sebebiyle minnetle andığını söyledi. Kocaoğlu, “Yorulduk, şu pınarın başında nefes alalım deme hakkımız bile yok. Tarım o kadar ihmal edildi, sektörde o kadar geri kaldık ve değerlerimizi o kadar erozyona uğrattık ki dinlenmeye vaktimiz yok. Üretiminin artmasına ve ülkenin kalkınmasına katkıda bulunmak için durmadan çalışmak zorundayız.” dedi.

EKOTURİZM HAZIRLIĞI

Bademli’de ekoturizmi başlatmak için proje hazırladıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, “Kooperatif arazisinde, çerçevesini oturtmaya çalıştığımız bir projeyle tarımın turizm ayağını, yani ekoturizm denen modeli yaratmaya çalışıyoruz. Yol haritasını belirledikten sonra aynı çalışmaları Bakırçay ve Gediz havzasında sürdüreceğiz ve hemen Küçük Menderes için çalışmaya başlayacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, ilçe belediyelerimizin, kooperatiflerimizin, ziraat odalarımızın desteğiyle başarmak istiyoruz. İzmir tarımının kalkınması için gereken maddi olanak mevcuttur. Yeter ki doğru ve ayakları yere basan projeler olsun, yeter ki üreticiler de bize destek olun. Eğitimlerimize katılsın, bizimle irtibat halinde olsun.” diye konuştu.

ALTINCI SÖZLEŞME

Büyükşehir Belediyesi ile Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında altıncısı imzalanan sözleşmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise, “İzmir’in her yeri Aziz Başkan ile çiçek açtı, açmaya devam edecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 'Yarımada Kalkınma' projesi için yaptığı çalışmalar ve Bademler Doğal Yaşam Köyü projesi için bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin 2010 yılından beri destek olduğunu ifade eden Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever de, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı tarım politikasının somut karşılığı o kadar net yaşandı ki hiçbir söz bunu ifade etmeye yetmiyor. Şimdi uygulanan bu yöntemin çok daha ötesine geçecek yeni bir çalışma içinde olunması, bizi 2010 yılındaki heyecanımızdan daha çok heyecanlandırıyor.” şeklinde konuştu.