ABD’li araştırma kuruluşları Brookings Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan “Global Metro Monitor 2014” raporuna göre İzmir, dünyanın en hızlı büyüyen ikinci şehri seçildi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “İzmir’in ne kadar büyük potansiyeli olduğu, bir kez daha dünya tarafından kabul edildi. İzmir yerinde sayıyor, geriliyor diyenlere bu rapor en güzel cevap oldu.” dedi.

Söz konusu raporla dünyanın geçen yıl en hızlı büyüyen 300 metropolü açıklandı. Zirvesinde Çin'e bağlı özerk bir yönetim bölgesi olan Macau’nun olduğu listede İzmir, ikinci sırada yer aldı. Listeyi genellikle Çin ve Türk şehirleri doldururken 300 şehir arasında Türkiye’den İstanbul üçüncü, Bursa dördüncü, Ankara ise dokuzuncu yükselen ekonomi olarak görüldü. Dubai'in beşinci sırada yer bulduğu araştırmada Çin'den Kumning altıncı, Hangzhou yedinci ve Xiamen sekizinci sırada. Avrupa’dan en iyi performansı 12. olan Budapeşte’nin gösterdiği listede, Avrupa ve ABD şehirleri oldukça geride yer alıyor. İngiltere'nin başşehri Londra 26. sırada yer alırken Roma 274. Vaşington 275., Milano 277., Atina 280b oldu. Araştırmada, 2008 yılında başlayan ekonomik krizle Avrupa ve ABD şehirleninin listede düşüş gösterdiği gözleniyor. Raporda Çin ile birlikte Türkiye öne çıkan ülkeler gösterilirken Brookings Enstitüsü’nün internet sitesinden yapılan açıklamada, "Türk Lokumu (Turkish Delights)" adı verilen Türkiye’deki gelişmenin, ülkede yapılan yatırımlar sayesinde olduğunu belirtiliyor. Raporda, Avrupa ile Asya arasında köprü görevi gören Türkiye’nin, kısa zamanda ağır sanayiye yönelik yatırımların yanısıra altyapı projeleri, yollar ve işgücü sağlamada öne çıktığı kaydediliyor.

‘İZMİR'İN GÜCÜ VE POTANSİYELİ BİR KEZ DAHA KABUL EDİLDİ’

Konu hakkında değerlendirme yapan İZTO Başkanı Demirtaş, bu raporla birlikte İzmir’in gücünün ve büyük potansiyelinin bir kez daha kabul edildiğini belirtti. Demirtaş, “Raporda 2013 ve 2014 yılları arasında İzmir’in gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2 arttığı, istihdam oranının yüzde 6,6 arttığı, 2012-2013 aralığında altıncı yükselen ekonomi olduğu ve 2013-2014 yılları arasında ise dünya sıralamasında ikinciliğe yükseldiği belirtiliyor. Araştırmaya göre İstanbul, Ankara ve Bursa ile karşılaştırıldığında, yüzde 6,6 ile en fazla istihdam yaratan kent. Ayrıca İzmir, yüzde 2 büyüme oranı ile İstanbul ile birlikte Türkiye’den sıralamaya giren kentler içerisinde en hızlı büyüyen kent.” dedi. Her zaman için İzmir’in vergi, ihracat, katma değer gibi ekonomik parametrelerde Türkiye’nin ikinci büyük şehri olduğunu söylediklerini hatırlatan Demirtaş, şöyle konuştu: “Daha geçtiğimiz hafta İzmir’in, ülkemizin en fazla vergi veren ikinci kenti olduğu açıklandı ama biz o zaman da İzmir’in rekabetinin diğer kentlerimizle birlikte değil, dünyanın diğer marka kentleriyle birlikte olduğunu söyledik. Dünya kentleri sıralamasında da Dubai, Londra, Vaşington gibi devleri geride bırakıp ikinci yükselen ekonomi olması bize gurur verirken dünya kentleriyle yarıştığımızı bir kez daha gösterdi. Her fırsatta İzmir’i eleştirenlere, İzmir’in geride kalmasını veya yerinde saydığını söyleyenlere, Brooking Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan Global Metro Monitor 2014 raporu net bir cevap oldu. Biz bundan sonra da İzmir’i bir dünya kenti ve marka kent yapmak için çalışacağız.”