İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) 84. kez kapılarını açtı. Partner ülke Türkmenistan, onur ili Eskişehir, teması 'eğitim' olan İzmir Enternasyonal Fuarı, Kültürpark Lozan Kapısı’nda düzenlenen törenle açıldı. Açılış törenine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dovran Orazmuradov, İzmir milletvekilleri, katılımcı ülkenin bakan ve bakan yardımcıları katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, İEF’in sadece İzmir’in değil, bütün Türkiye’nin bir nefesi olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "Fuar, aile demektir. Bazen annelerin yaptığı mis gibi sarmaların, çimenler üzerine serilen lavanta kokulu örtü üzerinde hep birlikte yenilmesi, bazen de havuz başında çekilmiş bir mutluluk fotoğrafı." dedi. Fuarın hem ekonomi hem eğlence olduğunu belirten Kocaoğlu, “Çiftçi için hasat sonrası yorgunluk atılan keyifli bir mola, sanayici için rekabet, sipariş, sözleşme. Hem hareket, hem bereket. Aynı zamanda şöhrettir fuar. Hem Zeki Müren’in ışıltılı kostümü, hem de Cem Karaca’nın yeşil parkası demektir.” dedi.

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın kuruluşundan bu yana geçen sürede dünyada önemli değişiklikleri olduğunu kaydeden Kocaoğlu, şöyle devam etti: “Bir yandan uluslararası siyasetin kuralları ve aktörleri değişirken, diğer tarafta dijital devrimle birlikte küresel bir yapı ortaya çıktı. Bu yeni dünya içinde fuarcılık da hızla değişti. Değişmeyen tek şey, bizim fuar sevgimizdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, yaşanan bu gelişmeleri elbette çok yakından takip ediyoruz. Gaziemir’de kurduğumuz Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli fuar merkezi Fuar İzmir, bunun en büyük kanıtı. Ancak 84 yaşındaki İzmir Enternasyonal Fuarı’nı da, mutlaka sahip çıkmamız, mutlaka yaşatmamız gereken çok önemli bir değer olarak görüyor; bunu boynumuzun borcu biliyoruz.”

Enternasyonellik iddiasını sürdürmek için fuara yeni bir içerik kazandırmak üzere çalışmalara başladıklarını anlatan Kocaoğlu, uluslararası tasarım ödülleriyle desteklenecek bir gençlik festivalinin bu çalışmanın ilk ve önemli ayağı olacağını aktardı.

‘PEK ÇOK SAVAŞ VE ÇATIŞMA GÖRDÜ AMA HEP BARIŞ İÇİN VAR OLDU’

İEF’nin tarihi boyunca pek çok savaş, pek çok çatışma gördüğünü hatırlatan Kocaoğlu, “Ama hep barış için var oldu. Şimdi 84 yaşındaki bu barış çınarının gölgesinden sesleniyorum. Artık kan ve gözyaşı görmek, masum insanların feryatlarını duymak istemiyoruz. Herkes taşıdığı sorumluluğun gereğini yapsın ve akan kan bir an önce dursun! Bu konuda bize düşen görev neyse, şartsız-koşulsuz hazırız! Türkiye’nin hoşgörü kenti İzmir’e de bu yakışır!” şeklinde konuştu.

‘İEF, DÜNYANIN KÖKLÜ TİCARİ ORGANİZASYONLARINDAN BİRİ’

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da yaptığı konuşmada İEF’nin dünyanın en köklü ticari organizasyonlarından biri olduğunu ve 1,5 milyonu aşkın kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Fuarın ana temasının ‘eğitim’ olarak seçilmesinin önemine vurgu yapan Yorgancılar, şöyle devam etti: “Neden eğitim bu kadar önemli? Çünkü, bugün dünya sanayi 4.0’ı konuşuyor. Akıllı fabrikalar, akıllı ürünlerle yeni bir ekonomik çağa geçiliyor. Ve bu akıllı fabrikalarda, robotlarla birlikte çalışacak, nitelikli işgücünü yetiştirme dünden daha önemli bir hale gelmiştir. Akıl gücüne duyulan gereksinim, eğitimin düzeyini ve niteliğini de artırmaktadır. O nedenle de; kalkınma hedefimizde nitelikli eğitime hızla yol almalıyız. Eğitime yapılan yatırım en büyük yatırımdır. En değerli enerji kaynaklarımızdan daha değerli kaynağımız insan kaynağıdır. Karşılığını ülkemize daima verecektir.”

İzmir Fuarı’nın diğer bir önemli ve ayrıcalıklı yanının da halkla bütünleşmesi olduğunu dile getiren Yorgancılar, “Geçmişinden bu yana hem sanayinin, hem de tüm şehrin nabzını tutan fuarın heyecanını kaybetmemesi için birtakım adımlara ihtiyacımız olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim.” dedi.

'EN AZ 50 ÜLKE KATILMALI'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de önümüzde yıl İEF'yi en az 50 ülkenin katılımı için çaba harcanacağını söyledi. Bunun için İEF’ye her türlü destek sözü veren Zeybekci, “İEF'ye dost, kardeş ülkelerin katılmasını sağlayacak noktaya getireceğiz. Seneye en az 50'nin üzerinde ülkenin katıldığı bir fuar olacak. Ülkelerin birbiriyle ekonomik ilişkileri ne derece derin olursa orada problem çıkması da o derece zor olur. Eğer ülkeler, insanlar, şehirler, mahalleler, dostlar, iş dünyası birbirleriyle ilişkilerinde menfaatleri çok olursa o derece güçlü ilişkilerle geleceğe bakarlar. Ama aralarında böyle bir bağ yoksa kavga etmek için her fırsatı kavgaya dönüştürürler. İEF'ye Türkmenistan ata yurdumuz bu yıl ortak ülke olarak katıldı. Çok teşekkür ediyorum. Ana yurdunuza hoş geldiniz. Hepimizin gönlünü hoş ettiniz. Bu yıl da Eskişehir onur ili. Umarım Eskişehir'in bu yılki özenli katılımı bundan sonraki onur konuğu illere örnek olur.” diye konuştu.

10 GÜN BOYUNCA TİCARET, KÜLTÜR VE SANATIN BULUŞMA NOKTASI OLACAK

84. İzmir Enternasyonal Fuarı; 10 gün süreyle düzenlenecek etkinliklerle bu yıl da ticaret, kültür, sanat ve eğlencenin buluşma noktası olacak. Her yıl farklı bir tema çerçevesinde düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı’nın bu yılki teması eğitim. Tema kapsamında 84. İEF’de okul öncesi eğitim kurumlarından üniversitelere, dil okullarından dans kurslarına kadar birçok kurum ve firma 2 no’lu holde yer alıyor. 84. İzmir Enternasyonal Fuarı’na ticari katılım, delegasyon ve etkinlikler kapsamında 52 ülke katılıyor. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da sadece uluslararası katılım holü olan 4 no’lu hol, 28 Ağustos – 1 Eylül 2015 tarihlerinde 5 gün açık kalacak. Diğer tüm etkinlikler ise 10 gün boyunca devam edecek.

FUARA GİRİŞLER 2,5 TL

Ekonomi Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen İEF 16.00- 23.00 saatleri arasında açık kalacak. Fuar Çarşısı'na ise giriş 12.00-23.00 saatleri arasında olacak. Elektronik kart yanı sıra bu yıl ilk kez jetonla giriş uygulanıyor. Elektronik kartın yanı sıra bu yıl ilk kez jetonla giriş de uygulanacak. Elektronik kartı olmayan ziyaretçiler giriş kapılarına yerleştirilen jeton makinalarından jeton satın alabilecek. Elektronik kartla girişlerde ücret tam 2,5 TL, öğrenci 1,5 TL, jeton ile girişlerde ücret 2,5 TL olacak.