Dünyanın önemli turizm fuarları arasında yer alan ve bu yıl 44.'sü düzenlenen 2015 Uluslararası Vakantiebeurs Utrecht Turizm Fuarı kapılarını açtı. 13 Ocak’ta açılan ve 18 Ocak’ta sona erecek fuara, Türkiye’deki turizmciler yoğun katılım gösterdi. Türkiye’den 42 kurum, bin 300 metrekarelik stant açtı. Ege Bölgesi’nden Bodrum, Muğla ve Çeşme gibi önemli destinasyonlara ek olarak TUROB, TÜROFED, TÜRSAB ve ETİK stant, tanıtım ve imaj ürünleriyle yerini aldı. Fuara, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) da iştirak etti. İzmir Valisi Mustafa Toprak, fuara katılarak turizmcileri ziyaret etti.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Utrecht 2015 Turizm Fuarı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Fuara katılımın oldukça yoğun olduğunu belirten İşler, İzmir’in ilk defa bir fuarda çok iyi organize olduğuna dikkat çekti. İşler, 2015’te İzmir'e Hollanda pazarından yaklaşık yüzde 5 artış beklediklerini aktardı.

‘İLK KEZ İZMİR'İ BU KADAR ORGANİZE GÖRDÜM’

ETİK Başkanı İşler, “Yıllardır yurtdışı fuarlarına katılıyorum. İlk defa İzmir’i, ilçeleriyle birlikte bu kadar organize olmuş gördüm. Bunda ETİK ve İZKA’nın katkısı gerçekten çok büyük. ETİK’in standına ek olarak İzmir, Smyrna ismiyle ve cruise turizminden esinlenerek gemi tasarımlı müstakil bir stantla temsil edildi. Konaklama tesislerine ek olarak İzmir Ticaret Odası, İZKA, İzmir Büyükşehir Belediyesi, SunExpress ve ilçe belediyelerinin temsilcileri vardı.” diye konuştu.

‘2015'TE HOLLANDA PAZARINDAN YÜZDE 5 ARTIŞ BEKLİYORUZ’

Hollanda’nın Türkiye ve İzmir’in önemli ana pazarlarından biri olduğunu ve 2015 yılında yaklaşık yüzde 5 artış beklediğini ifade eden İşler, ”Türkiye’nin ana pazarlarından biri olan Almanya'dan sonra Hollanda ve Belçika da büyük önem taşımaktadır. Ayrıca her sene Ege’ye Hollandalıların ilgisi artmaktadır. Bu anlamda ETİK, firma kalkınma ajansıyla beraber Utrecht Hollanda Turizm Fuarı’nda biraraya gelmiştir. 2014 yılında Hollanda’dan İzmir’e gelenlerin sayısı yaklaşık 87 bin kişiydi. 2013 yılı verilerine göre bu, kişi sayısı bakımından 10 bin artış gösterdi. Bu yükselmeyle birlikte havayolu girişleri de yüzde 12,6 oranında yükselme gösterdi. Bu bilgiler ışığında bu sene Hollanda pazarından yaklaşık yüzde 5 oranında artış bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.