Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün önümüzdeki aylarda İzmir, Mersin ve İzmit körfezlerinde uygulamaya başlayacağı "Gemi Trafik Hizmeti Ücret Tarifesi", denizcilik sektöründe endişeye yol açtı. Kruvaziyer gemilerinde 6 ile 12 bin dolar, yük gemilerinde 3 ile 5 bin dolar arasında ek maliyete yol açacak uygulamanın, İzmir’i başta Yunanistan’ın Pire olmak üzere bölgedeki yabancı rakip limanların gerisine düşüreceği belirtiliyor.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Savaş Ercan, bu yeni maliyet sebebiyle kruvaziyer turizminde hamle yapmayı hedefleyen İzmir’in önünün kesileceğini söyledi. Ercan, “Bu tarife kruvaziyerde 3 bin kişilik bir gemide sefer başı 6-7 bin dolar, 4 bin kişilik bir gemide 11-12 bin dolar ilave maliyet oluşturacak. Yük gemilerinde ise net tonaja göre 3-5 bin dolar arasında ek maliyet ortaya çıkacak.” dedi.

‘İNDİRİM YERİNE EK TARİFE’

Ankara’da iki hafta önce yapılan Türkiye Kruvaziyer Platformu’nun düzenlendiği zirvede, liman hizmetleri maliyetlerinin düşürülmesinin istendiğini belirten Ercan, aksine yeni tarifeyle şaşkınlık yaşadıklarını ifade etti. Ercan, “İzmir, kruvaziyer turizminde yaşadığı kayıpları ortadan kaldırıp yeni bir hamle yapmak isterken maliyetleri arttıracak ek bir tarifeyle karşı karşıya kaldı.” diye konuştu. Uygulamanın, "limanlar şehri İzmir" hedefine de darbe vuracağına dikkat çeken Ercan, ek maliyetler sebebiyle İzmir’in gerek hinterlandındaki yükler gerekse aktarma yükler açısından elleçleme kabiliyetinin zayıflayacağı uyarısında bulundu. Pire ve bölgedeki benzer yabancı limanlara karşı rekabet gücünün de azalacağını belirten Ercan, “2008 yılından bu yana navlun piyasalarında yaşanan kriz, her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Bu ortamda oluşan ek maliyetler, gemi işletmecilerini sıkıntıya sokacak. Bu maliyet, ithalatçıya ve ihracatçıya da tabii ki yansıyacak.” şeklinde konuştu.

‘BAKANLIĞIMIZIN ÇÖZÜM BULACAĞI İNANCINDAYIZ’

Bu süreci Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da çözüm odaklı yaklaşımıyla hasarsız atlatmayı arzu ettiklerini belirten Ercan, şunları söyledi: “Oda olarak, kamu hizmeti karşılığı alınan bu ücretin kaldırılmasını talep ediyoruz. Halihazırda gemilerden bu kapsamda navigational dues (seyir güvenliği destek hizmeti) olarak fener ve tahlisiye ücreti alınmaktadır. Şimdiye kadar bakanlığımız, ülkemizi uluslararası düzeyde etkileyecek her gelişmede pozitif yaklaşım içinde oldu. Bu yaklaşımın devam edeceğine, odamız ve sektör temsilcileriyle birlikte bu sorunu çözeceğimize inanıyoruz. Pruvamız açık, alınacak çok yolumuz var.”