Torbalı Ticaret Odası (TTO), son yıllarda artan ihracat rakamlarıyla dikkat çeken ilçede ihracatçı firmalara yönelik önemli bir toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan Türk Eximbank İzmir Şubesi Müdürü Ferhat Fırat, ülke genelindeki ihracatçı firmalara 2014 yılında 32 milyar dolarlık destek verdiklerini, 2015’te bu rakamı 34 milyar dolara çıkarmak istediklerini kaydetti. Torbalı’nın da ihracat rakamlarının dikkat çekici olduğunu kaydeden Fırat, “Sanayi kenti Torbalı’daki firmalar, gerçekleştirdikleri ihracatla ülke ekonomisine önemli katma değer sağlıyor. Vereceğimiz teşvik ve kredilerle bu rakamları daha da yukarıya taşımayı hedefliyoruz. İzmir, Eximbank kredilerini kullanmada İstanbul’dan sonra ikinci il oldu.” dedi.

'61 İLİ GERİDE BIRAKTIK'

Toplantıya TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, Torbalı Esnaf Odası Başkanı Halil Gülcü, İş-Kur Müdürü Mustafa Şimşek, Vergi Dairesi Müdürü Naci Üzar, SGK Müdürü Kadriye Ay, banka müdürleri ve ihracatçı firmaların temsilcileri katıldı. Türk Eximbank’ın finans destekleri hakkındaki toplantının açılış konuşmasını, TTO Meclis Başkanı Erkan Aksoy yaptı. Aksoy, “Torbalı, milyar dolara varan ihracat rakamlarıyla ülkemizin ihracat hedefine büyük destek veriyor. İhracatta tam 61 ili geride bırakma başarısı gösteren ilçemizdeki firmalar, teşvik ve kredilerle bu oranı daha da yukarı çekebilme fırsatı yakalayacak.” dedi.

HEDEF, İHRACATIN GELİŞTİRİLMESİ

Şube Müdürü Ferhat Fırat ise Türk Eximbank’ın, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Devlet Yatırım Bankası Türk Eximbank’a dönüştürüldüğünü hatırlattı. Temel amaçlarının ihracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması, ihracatçıların uluslararası ticarette paylarının arttırılması ve girişimlerinin desteklenmesi, ihracatçılar, yurtdışında faaliyet gösteren müteahhitler ve yatırımcılara uluslararası piyasalarda rekabet gücü ve güvence kazandırılması, yurtdışında yapılacak yatırımlarla ihracat amaçlı yatırım mallarının üretim ve satışının desteklenmesi ve teşviki olduğunu belirtti. Eximbank’ın hizmetlerinden kısaca bahseden Fırat, İhracat Kredi Sigortası ile ihracatçıların mal ve hizmet ihracından doğan alacaklarının, ticari ve politik risklere karşı teminat altına alındığını kaydetti.

32 MİLYAR DOLARLIK DESTEK

Ayrıca sevk öncesi ihracat kredileri, reeskont kredileri, yatırım amaçlı ihracat kredileri gibi çeşitli hizmetler verdiklerini ifade eden Ferhat Fırat, “Eximbank’ın 2014 yılında nakdi desteği 20 milyar dolar, sigortalar dahil edildiğinde ise 32 milyar dolara ulaştı. 2015 yılında ise bu rakamı 34 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. Torbalı’da Eximbank kredilerini kullanan ihracatçı firmalar bulunuyor ama ve bunların sayısının artmasını bekliyoruz. Hem kredi hem de sigorta işlemlerini birarada gerçekleştiriyoruz. Bir yıl geri ödemesiz 5 yıl, iki yıl geri ödemesiz 7 yıl ödemeli olmak üzere 25 kredi programımız var. İhracata göre vade 10 yıla kadar yükselebiliyor.” dedi. Fırat, daha sonra soruları cevapladı.