İzmir Metrosu'nda kullanılacak 85 yeni vagonun alınması için düzenlenen imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü finans yapısı ile ulaşıma 11 yılda 3 milyar liranın üzerinde yatırım yaptığını belirterek, “Bir kentin sadece ve sadece kendi gücüyle kalkınabileceğinin hep birlikte destanını yazıyoruz. Bu destanı yazmaya devam edeceğiz.” dedi.

İzmir’de metro sistemini geliştirebilmek için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, 10 vagonun ardından filosuna 85 vagon daha katıyor. Başkan Kocaoğlu, 85 yeni vagon için Çin firması CNR ile İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde sözleşme imzaladı. Törene İzmir milletvekilleri Mehmet Ali Susam ve Mustafa Moroğlu, ilçe belediye başkanları ve CNR yöneticileri katıldı. Törende konuşan Kocaoğlu, büyük şehirlerin çözülmesi gereken en büyük sıkıntılarının başında ulaşımın geldiğini ve bu bilinçle raylı sistem, vapur, otobüs filosunun yenilenmesi, Devlet Demir Yolları ile yapılan İZBAN projesiyle toplu ulaşımda 11 yıldır kaliteyi, konforu ve hızı arttıran çalışmalar sürdürdüklerini belirtti. İzmir Metrosu’nda şu anda 77 vagonun çalıştığını, 10 yeni vagonun daha hizmete gireceğini ve sözleşmesi imzalanan 85 vagonla birlikte taşıma gücünün yüzde 20 artacağını aktaran Kocaoğlu, “Şu anda bu sistemle günlük 350 bin yolcu kapasitesine ulaştık. Yeni vagonlar geldiğinde, 1.5 dakikada bir yolcu taşıyacak ve yolcu potansiyelimizi 750 bine çıkaracağız.” dedi.

China CNR Corporation Limited Küresel İş Sistemi Genel Müdür Yardımcısı Yu Yanbin ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin araçları kendi firmalarından almasını ödül olarak değerlendirdiklerini belirterek teşekkür etti. Yanbin, “Türk ile Çin halkları arasındaki dostluklar çok eski zamanlara uzanıyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, büyük ilerlemeler kaydetti. Bugünkü imza töreni, bundan sonraki işbirliklerimiz için çok önemli bir başlangıçtır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne mükemmel bir hizmet sunacağız." dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 85 vagon için 192 milyon 59 bin liralık yatırım yapacak. Her bir vagon, 2 milyon 259 bin liraya mal olacak. Vagonların teslim süresi 30 ay olacak. İlk üç tren seti 19. ayın sonunda, en az altı tren seti 23. ayın sonunda, son tren seti de 26. ayın sonunda teslim edilecek. Deneme seferlerinin ardından 30. aydan itibaren araçlar hizmete girecek. Büyükşehir Belediyesi’nin metro sistemi için daha önce sipariş verdiği ve Çin’deki fabrikada yapımı tamamlanan 10 adet vagon ve 85 vagonlu yeni tren setleriyle metronun filodaki toplam vagon sayısı 172’ye ulaşacak. Belediyenin 2009 yılında aldığı 32 vagonla birlikte 2009–2015 yılları arasında metro vagonu için yaptığı yatırım miktarı 293 milyon lira oldu. İzmir Metrosu’nda günde 350 bin, İZBAN’da 280 bin yolcu taşınıyor. Bu rakam, toplu ulaşımın toplam yolcu sayısının yüzde 34’üne denk geliyor.