Geçmiş yıllarda Türkiye'nin tekne üretim merkezi olan İzmir, eski günlerine kümelenme modeliyle dönmeyi hedefliyor. Denizcilik sektörü, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın geçen ay tahsise çıkardığı Aliağa Çaltılıdere'deki Tekne İmalat ve Çekek Yeri Üretim Bölgesi sayesinde İzmir'in, bölgenin yeni üretim üssü olacağını ifade ediyor.

İzmir'de tekne üretiminin geleceği, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi tarafından Boat Show İzmir-3. Tekne, Yat ve Denizcilik Fuarı kapsamında düzenlenen panelde ele alındı. Fuar İzmir'de yapılan paneli, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gözdeniz Neşer yönetti. Panelde konuşan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yalavaç, Çaltılıdere'de kurulacak tekne imalat bölgesini her platformda desteklediklerini belirterek, bu bölgenin İzmir'i, tekne üretiminde Türkiye'de ve dünyada önemli bir noktaya taşıyacağını söyledi. İzmir limanlarındaki rekabetin, üstün olunan yönler öne çıkarılarak doğru bir noktaya taşındığını ifade eden Yalavaç, "İnşallah tekneciler de bunu başaracaktır." dedi. İzmir Körfezi'ni daha çok kullanmak için gündeme getirdikleri tekne park projesine büyük destek olduğunu da belirterek, yerel seçimlerde başkan adaylarının hepsinin bu projeyi sahiplendiğini hatırlattı. Türk gemileriyle 1946-1979 yılları arasında Akdeniz'in bir Türk gölü olduğuna dikkat çeken Yalavaç, ancak 1980'den sonra Türkiye'nin posta, yolcu ve feribot gemilerinin hurdaya gönderildiğini söyledi.

'ANTALYA'DAN DERS ÇIKARALIM'

Dokuz Eylül Üniversitesi Tekne Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gökdeniz Neşer ise küresel krizde 30 metrenin altındaki tekne siparişleri azalırken 50 metrenin üzerindeki mega yat siparişlerinin arttığını söyledi. Antalya'nın tekne ve mega yat imalatında önemli bir konuma geldiğini dile getiren Neşer, "Antalya Serbest Bölgesi, geçen yıl 40 tekneyi denize indirdi. Bölge, bin 300 kişiye iş sağlıyor. Oradaki imkanların katbekatı İzmir'de var. Antalya mucizesinin nedenlerini araştırmak, İzmir'deki endüstri için ufuk açıcı olacaktır." diye konuştu. İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Demirbaş da İzmir'e özgü tekne tasarlamak için önce İzmir ile deniz arasındaki bağın tanımlanmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Demirbaş, şehir ile tasarımın birlikte ele alınması gerektiğinin altını çizdi. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Ergül ise New York'ta ve Beyrut'ta olduğu gibi İzmir Körfezi'nde de deniz taksilerin kullanılabileceğini dile getirdi. Ergül, "İzmir'e özgü tekne yapacak sinerjiyi ve dağınık üretim yapanları bir havuzda toplayalım." dedi. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Markus Wilsing ile beraber bir sunum yapan Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Can Özcan da İzmir'in, küçük düşünmekten vazgeçip okyanusa çıkacak teknelere imza atması gerektiğini söyledi.

'KÖRFEZİN HER YERİ SİT'

İZDENİZ Genel Müdürü Salih Aslan ise İzmir Körfezi'nde tekneler için daha fazla barınağa ihtiyaç olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Denizin affı yok. İzmir Körfezi'ne küçücük bir körfez diyoruz ama görseniz nasıl bir deniz, nasıl bir fırtına. nasıl bir hava. Barınak yeri olmadığı için insanlar tekne almıyorlar. Sırtlarını denize dönüyorlar. Ben tekne park projesini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na sunacağım. Tekne park yapacak yerimiz var ama İzmir Körfezi'nde her yer sit alanı. Bir kazık çakacaksınız, altı bakanlıktan izin almak gerekiyor. Devletin desteğine ihtiyacımız var. Tekne parkları yapabilirsek, amatör teknecileri ve tekne almak isteyenleri denizle buluşturabiliriz." İzmir'in tekne onarım yerine ihtiyacı olduğunu da belirten Aslan, arabalı vapur arızalandığında 200 kilometre uzaklıktaki Yalova Körfezi'ne göndermek zorunda kaldıklarını söyledi. Aslan, "Ticaret gemileri de arızalandığında, maalesef Yunanistan'daki tersanelere gidiyor. Bu da ülkemize hem prestij hem para kaybettiriyor. Çaltılıdere, bu konudaki açığı kapatacak." diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emrah Erginer de halka denizi sevdirmek için her yıl yaptıkları kartondan tekneler organizasyonunu, bu yıl yine 1 Temmuz'da düzenleyeceklerini söyledi. Gözüyılmaz Mühendislik'in sahibi Nazif İnam ise gemi inşa sektörüne ve mühendislere destek verilmesini istedi. İnam, sektördeki firmalara da genç mühendis adaylarına staj imkanı vermeleri çağrısında bulundu.