İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Yatırım Destek Ofisi'nin, Türkiye’nin üç büyük metropolünü kıyasladığı “Hayat Pahalılığı” araştırmasına göre İzmir'in, en ekonomik şehir olduğu ortaya çıktı. TÜİK’in 2012 yılında yapmış olduğu “Bölgesel Satın Alma Gücü Paritesi” çalışması verileri kullanılarak yapılan araştırma kapsamında, hane halkı harcamalarını oluşturan ürünlerin fiyatları karşılaştırıldı.

İzmir'deki hayat pahalılığının, İstanbul ve Ankara'ya göre daha düşük seviyede olduğunu belirten İZKA Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban, “Şehirlerdeki hayat pahalılığı, özellikle emekyoğun sektörlerde yatırım yapacak girişimcilerin çalışanlarına ödeyecekleri ücretlerin veya yatırım yapılacak şehrin tespiti aşamasında büyük öneme sahip olmaktadır. İzmir’deki hayat pahalılığının İstanbul ve Ankara’dan az olması da yine bu açıdan İzmir’i öne çıkarmaktadır.” diye konuştu. Yılmazçoban, geçen aylarda Ernst&Young danışmanlık firması ile birlikte hazırlanan ve şu anda uygulanmakta olan, yenilenebilir enerji ve bilgi ve iletişim teknolojileri sektörlerine yönelik yatırım tanıtım stratejisi kapsamındaki çalışmanın, yatırımcıların fizibiliteleri için önemli bir çalışma olduğunu vurguladı.

‘YEDİ ÜRÜN GRUBUNDA HAYAT PAHALILIĞI EN AZ SEVİYEDE’

İzmir'de, diğer iki metropole oranla yedi ürün grubu için hayat pahalılığının en az seviyede olduğu bilgisini veren Yılmazçoban, şunları kaydetti: “İzmir'de giyim ve ayakkabı, ev eşyası, sağlık, ulaştırma, eğlence ve kültür, lokantalar ve oteller, çeşitli mal ve hizmetler gibi alanlarda daha ekonomik fiyatlar göze çarpıyor. Bunların yanısıra İzmir gıda ve alkolsüz içecekler, konut, eğitim, alkollü içecekler ve tütün gibi ürün kalemlerinde ikinci sırada yer alsa da bölgesel fiyat düzeyi endekslerine bakıldığında, 105,07 endeks değeriyle iki büyük metropole kıyasla en ekonomik şehirdir.”

DİĞER İKİ METROPOLE KIYASLA İZMİR:

- Hane halkı giderlerinin yaklaşık yarısını oluşturan mal ve hizmetler daha ucuz.
- Eğitim hizmetleri İstanbul’dan yaklaşık yüzde 25 daha ucuz.
- Elektrikli veya elektriksiz ev eşyaları Ankara’ya göre yaklaşık yüzde 6, İstanbul’a göre yüzde 2 daha ucuz.
- Kira, elektrik, su ve gaz giderleri, İstanbul’a göre yaklaşık yüzde 18 daha az.
- Sağlık giderleri Ankara’ya göre yaklaşık yüzde 7, İstanbul’a göre yüzde 1 daha az.
- Eğlence ve kültür faaliyetleri İstanbul’a göre yaklaşık yüzde 12, Ankara’ya göre yüzde 6 daha ucuz.
- Gıda ve alkolsüz içecekler, İstanbul’a göre yaklaşık yüzde 6 daha ucuz.