İzmir turizmi, Çeşme gibi ünlü bir destinasyona sahip olmasına rağmen bir türlü toparlanamıyor. Sektördeki kayıp devam ediyor. Yılın ilk sekiz ayındaki turist sayısı, yüzde 8,46 oranında azaldı. Ağustos ayında gelen turist sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,44 azalarak, 203 bin 95 oldu. Yıllık bazdaki girişlerde ise yüzde 8,01 gerileme yaşandı. Ocak-Ağustos dönemini kapsayan sekiz aylık periyotta İzmir'i 846 bin 558 turist ziyaret etti. Bir türlü toparlanamayan kruvaziyerdeki düşüş ise yüzde 34,2 olarak kaydedildi.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün verilerine göre 2015 Ağustos ayında İzmir'i ziyaret eden yabancı turistlerin 167 bin 39’u havayolu, 36 bin 56’sı denizyoluyla geldi. Sekiz aylık dönemde ise havayoluyla 672 bin 350, denizyoluyla 174 bin 208 turist geldi. İlk sekiz aydaki yabancı misafirlerin yüzde 27’sini Alman, yüzde 8'ini Fransız, yüzde 8'ini Hollandalı, yüzde 8'ini İngiliz, yüzde 6'sını ise İtalyan turistler oluşturdu. Ocak-Ağustos döneminde İzmir'e gelen turistlerin ülkelere göre dağılımında Almanlar yine ilk sıradaki yerini korudu. Almanya'dan, sekiz ayda 227 bin 880 turist geldi. Fransız ziyaretçi sayısı 72 bin 325, İngiliz sayısı 66 bin 639, Hollandalı 64 bin 104 ve İtalyan ziyaretçi sayısı 47 bin 596 oldu. Ağustos ayında havayolu girişlerinde, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,43 artış görülürken denizyoluyla girişlerde yüzde 30,53 oranında azalma kaydedildi. Toplam girişlerde yüzde 3,44 oranında düşüşün yaşandığı ağustos ayında gelen turistlerin yüzde 82’si havayolu, yüzde 18’i ise denizyolunu tercih etti.

KRUVAZİYERDE YÜZDE 29 DÜŞÜŞ

Kruvaziyer turizmindeki düşüş de sürüyor. Ocak-Ağustos döneminde İzmir'e gelen kruvaziyer turisti sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,1 azalarak 132 bin 373’te kaldı. Geçen yılın aynı döneminde İzmir'i, 216 bin 488 kruvaziyer turisti ziyaret etmişti. 31 Ağustos 2015 itibariyle Alsancak Limanı’na yanaşan kruvaziyer gemisi de 73’te kaldı.

İTALYANLARDA 39 BİN AZALMA

Son üç seneyi kapsayan ilk sekiz aylık dönemler değerlendirildiğinde ise havayolu girişlerinde artış yaşanırken denizyoluyla gelenlerde büyük azalma görüldü. Geçen seneye göre denizyolu girişlerinde, yaklaşık 16 bin kişilik azalma meydana geldi. İzmir’i en çok ziyaret eden ilk dört ülke sıralamasında Almanya ilk sıradaki yerini korurken üçüncü sırada yer alan İtalya’dan İzmir’i ziyaret eden kişi sayısı, geçen yıla göre yaklaşık 39 bin azaldı.

‘ZAMAN ARTIK İCRAAT ZAMANIDIR’

Turizm verilerini değerlendiren Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, daha önce birçok platformda İzmir turizmi için yapılması gerekenleri sıraladığını hatırlatarak, tanıtıma dikkat çekti. Devlet tarafından hibesiz teşvikler beklediklerini ve turizme yönelik mevzuatların günün şartlarına göre ele alınması gerektiğini belirten İşler, “Gördüğünüz gibi özellikle İzmir’e en çok giriş yapan ilk dört ülke sıralamasının geçen yıllara oranla karşılaştırması yapıldığında, düşüşün devam ettiği apaçık ortada. Artık zaman kaybetmeden, konuşmaktan öte sektörümüz için yapılması gerekenleri icraat haline dönüştürmenin zamanı çoktan geldi ve geçiyor.” dedi. İzmir’in en iyi şekilde tanıtılması gerektiğinin altını çizen İşler, “Dünyada ilk 10 sıraya giren ülkeler, bizim ana pazarlarımızı oluşturuyor. Sürekli İzmir’in mevcut potansiyelinden bahsediyoruz fakat bu potansiyeli bir türlü iyi bir tanıtım atağıyla ortaya çıkaramıyoruz. Öte yandan bu sektöre hibe olmayan teşvikler istiyoruz, çünkü kredi kullanan turizmci, gelirlerinde düşüşler yaşıyor. SGK, Kurumlar Vergisi, stopaj, KDV ve buna benzer vergiler ödeyen turizmci için indirimler talep ediyoruz. Aynı zamanda düşük faizli ve uzun vadeli krediler talep ediyoruz. Ayrıca turizme yönelik mevzuatların tekrar elden geçirilmesiyle birlikte günümüze uygun haline getirilmesi, en büyük arzularımızdan birisidir.” diye konuştu.